Direct naar de inhoud.

Groningse lokale radiozenders worden bovenlokaal!

  • door:
  • op:

Horizontale voorkeur gemeente StadskanaalCOLUMN – Voor sommigen was het misschien even slikken maar de meesten waren toch wel verheugd met het (goede) nieuws van de Commissie Jansen op donderdag 6 februari. Dan hebben we het natuurlijk over de gemeentelijke herindelingen. Het was vooral spannend voor midden en zuid Groningen. Het noordelijke en westelijke gedeelte van onze provincie wist al eerder waar het aan toe was. Voor zuid en midden Groningen bleef het echter nog even spannend. Slochteren, Veendam, Vlagtwedde en Bellingwedde waren gemeenten waar geen simpele oplossing voor te vinden was. Deze gemeenten hadden allemaal gemeen dat als ze een deur openden een andere deur dicht ging. Dat schoot niet op..

 

Grenzeloos G(r)unnen
Voorzitter Geert Jansen van de Commissie Bestuurlijke Toekomst Groningen maakte hieraan een einde. “Genoeg gepraat” zei ook gedeputeerde Bote Wilpstra. “Als je na een jaar discussie voeren er nog niet uit bent wordt het nooit meer wat”. Wilpstra is daarom blij met het advies “Grenzeloos Gunnen 2” van de Commissie Jansen en noemde dit advies zelfs doorslaggevend.

radio-signalSterke gemeenten
Hoogezand-Sappemeer, Slochteren, Menterwolde en Oldambt gaan op in een nieuwe gemeente met als werknaam A7-gemeente. Veendam, Pekela, Stadskanaal, Vlagtwedde en Bellingwedde vormen samen de andere gemeente met als werknaam Zuidoost Groningen. Beide gemeenten hebben ongeveer 100.000 inwoners.

Lokale omroepen
Nu dit besluit van Gedeputeerde Staten overgebracht zal worden aan Provinciale Staten kunnen ook de lokale radiozenders voorzichtig een balans opmaken. Voor Zuidoost Groningen zal dit inhouden dat Radio Parkstad (Veendam), RTV Stadskanaal (Stadskanaal) en Radio Westerwolde (Vlagtwedde, Bellingwedde en Pekela) zullen moeten fuseren tot een geheel nieuwe lokale omroep stichting. Voor de A7-gemeente geldt natuurlijk precies hetzelfde. Omroep Menterwolde (Menterwolde), RegioFM (Slochteren), Radio Compagnie (Hoogezand-Sappemeer) en Omroep LOGO (Oldambt) zullen hier moeten fuseren tot een nieuwe omroep.

Nieuw kansen
Gezien de grootte van de nieuwe gemeenten is er haast geen sprake meer van lokaal maar eerder van Boven- lokaal. Niets mis mee. Dit gaat geheel nieuwe kansen bieden voor de lokale omroepen en de potentiële luisteraars. Lokale omroep kan nu eindelijk een vuist maken tegen de concurrentie. Want zeg nu eerlijk. Het was wel erg een David tegen Goliath strijd. Adverteerders krijgen er straks een geheel nieuwe mogelijkheid bij. De ‘nieuwe’ lokale omroep bedient immers na de herindeling een achterban van rond de 100.000 inwoners. Met dit geld kunnen de zenders (nog) betere programma’s maken en misschien zelfs betaald personeel aannemen.

Grenzeloos Gunnen 2Over vier jaar zullen er uiteindelijk in heel de provincie Groningen nog slechts vijf lokale omroepen actief zijn. Dat zijn er nu elf. Natuurlijk zal er nog veel discussie aan vooraf gaan. Maar gelukkig zijn de meeste omroepen al in conclaaf. Om snel verdere (omroep) stappen te kunnen maken is het daarom van groot belang dat lokale politici inzien dat ze het advies van Geert Jansen het beste kunnen respecteren. Geen woorden meer maar nu vooruit en aanpakken!

 

 

Brinkieman

BertJan Brinkman is redacteur van RTV Stadskanaal en schrijft de columns op persoonlijke titel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-