Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Inbreker en helers Stadskanaal opgespoord

StockphotoPolitieSTADSKANAAL – De politie verwacht met de arrestatie van een 57-jarige inwoner van Stadskanaal een serie inbraken in vooral de Parkwijk in die plaats te hebben opgelost. In het onderzoek werd ook een zevental Kanaalsters verhoord dat vermoedelijk als heler heeft gehandeld.

Het onderzoek startte eind vorig jaar, nadat een in het voorjaar gestolen mobiele telefoon bij een vermoedelijke heler was achterhaald. In de tussenliggende maanden waren in de Parkwijk, Ter Maars en in het centrum van Stadskanaal diverse inbraken en diefstallen gepleegd. Tijdens het onderzoek kwam bij de politie een 57-jarige Kanaalster in beeld die mogelijk verantwoordelijk was voor de inbraken en diefstallen. De politie deed via onder meer social media, zoals Burgernet, oproepen om getuigen en om informatie. Het gelukte de politie met behulp van technische middelen meer gestolen telefoons en aansluitend daarop ook andere gestolen spullen boven water te krijgen. Die goederen werden bij zeven inwoners van Stadskanaal gevonden, het merendeel daarvan afkomstig uit de Parkwijk. Het gros van deze spullen, waaronder telefoons, een tablet en een laptop, was via de 57-jarige in hun bezit gekomen.

Helers

De Kanaalster werd in begin februari gearresteerd. De politie vermoedt dat hij in iedere geval verantwoordelijk is voor zeven inbraken. De man heeft mogelijk met meer zaken te maken. Bij de vermoedelijke helers werden ook gestolen goederen gevonden, waar de eigenaren bij de politie geen aangifte hadden gedaan. De verdachte is ingesloten. Hij ontkende de inbraken in de Parkwijk te hebben gepleegd. De politie maakt ook tegen de zeven andere verdachten proces-verbaal op voor heling.

Andere aanhoudingen

Nagenoeg gelijktijdig aan het onderzoek naar de inbraken in en rond de Parkwijk werden door de politie een drie uit Litouwen afkomstige mannen aangehouden. In ieder geval twee van hen zouden zich in Stadskanaal ook schuldig hebben gemaakt aan het plegen van inbraken. Daarbij drongen de mannen op zeer grove wijze enkele woningen binnen. De Litouwers konden worden gearresteerd dankzij een melding van een medewerkster van een verzorgingstehuis die zag dat enkele mannen zich verdacht gedroegen. In de auto van de mannen werd onder meer een imitatie-vuurwapen gevonden en de vermoedelijke buit van enkele inbraken. De twee mannen zijn vorige week door de rechtbank in Groningen tot elf maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf veroordeeld.

Minder inbraken

In vergelijking met vorig jaar is het aantal inbraken in de gemeente Stadskanaal de eerste maanden van 2014 nagenoeg gehalveerd. De politie vermoedt dat dit enerzijds te danken is aan de samenwerking met partners, zoals de gemeente en de woningcorporatie. De afgelopen maanden is door deze organisaties ook veel energie in preventieacties gestoken. De politie ziet ook dat er steeds vaker met het alarmnummer 112 wordt gebeld door mensen die verdachte situaties zien en melden. Dat vergroot de kans om verdachten op heterdaad te kunnen aanhouden of inbraken te voorkomen. Daarnaast heeft de politie extra menskracht ingezet om inbraken aan te kunnen pakken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.