Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Lezing over Kloosterkerk in SHC

28724STADSKANAAL – Zondag 16 maart houdt Gert van Klinken, hoofddocent kerkgeschiedenis aan de VU te Amsterdam, een lezing in het Streekhistorisch Centrum te Stadskanaal over de geschiedenis van de Kloosterkerk te Ter Apel. Dit naar aanleiding van een vorig jaar verschenen boek over dit onderwerp dat hij samen met streekhistoricus Geert Luth schreef.

In het boek en de lezing wordt het verhaal geschetst van een kleine boerengemeenschap in Westerwolde en de bewoners van het klooster Domus Novae Lucis. Tijdens de Reformatie werd de laatste prior de eerste predikant. In de negentiende eeuw, na de scheiding van kerk en staat, begon de vrijzinnigheid zich af te tekenen. Het waren vooral predikanten met verlichte ideeën en belangstelling voor cultuur, natuur en wetenschap die daarbij een belangrijke rol hebben gespeeld, evenals trouwens de schoolmeesters. De Kloosterkerk in Ter Apel stimuleerde het openbaar onderwijs en schiep zodoende een klimaat dat openstond voor verschillende opvattingen en invloeden. Ook het geografisch aspect speelde daarbij een rol: Ter Apel ligt ingeklemd tussen de door de stad Groningen in exploitatie genomen veenkoloniën in het noordwesten, het Drentse veengebied in het zuidwesten, Westerwolde in het noordoosten en het rooms-katholieke Duitse Eemsland in het zuidoosten.

De lezing begint om 14.30 uur, de zaal gaat open om 14.00 uur.
Reserveren wordt aanbevolen: Streekhistorisch Centrum, tel. 0599-612649 tijdens kantooruren of per mail info@streekhistorischcentrum.nl

Geplaatst door

Maakt deel uit van het redactie en managementteam (MT)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.