Direct naar de inhoud.

Westerwolde rijgt

  • door:
  • op:
De Houtstek
De Houtstek

ONSTWEDDE – Van 20 tot en met 29 juni wordt voor de vierde keer de Groningse Tuin & Kunst Tiendaagse georganiseerd. Een provinciaal evenement waarbij tuinen, die op zich al een bezichtiging waard zijn, ook als podium dienen voor kunst en cultuur.

 
De tuinen in de regio Westerwolde presenteren zich binnen dit festijn met een gezamenlijk programma: Westerwolde rijgt. Parels van tuinen die aan elkaar geregen worden door activiteiten, fiets- of autoroutes.
De 21 deelnemende tuinen liggen er inmiddels tiptop bij. Er zijn royaal aangelegde park- en landschapstuinen en intieme kleine. Strakke moderne of juist romantisch vormgegeven tuinen. Maar ook tuinen met geschiedenis zoals de Burcht in Wedde met zijn gereconstrueerde binnentuin, die met een knipoog naar de beroemde tuinarchitect Roodbaard is aangelegd. Of de kruidentuin van Klooster Ter Apel waarvan het ontwerp dateert uit de middeleeuwen. En natuurlijk Museum De Oude Wolden dat tuingeschiedenis juist laat herleven.
Zijn de tuinen al heel verschillend, wat er op kunst- en cultuurgebied beleefd kan worden is dat zeker ook. Het aanbod varieert van schilderijenexposities, sculpturen, glaskunst en keramiek tot voordrachten van een dichter of verhalenvertelster of rondgeleid worden door een dansende gids. Tijdens de Tuin & Kunst Tiendaagse is er dit jaar speciale aandacht voor het landschap waarin de tuinen zich bevinden en de wisselwerking die er altijd is tussen tuin en omgeving. Binnen dat kader heeft Kunstgroep Noord de film Grensgebieden gemaakt, een film die de randen van het landschap opzoekt, maar ook letterlijk het grensgebied laat zien. De film wordt gratis continue vertoond op meerdere locaties.

Maar er kan ook letterlijk geregen worden. Bij elke tuin ontvangt de bezoeker een kraal. Eén die volgens de tuineigenaren symbool staat voor hun tuin. Al die verschillende kralen vormen een bijzonder snoer, een prachtig aandenken aan Westerwolde rijgt. De tuinen liggen relatief dicht bij elkaar, zodat meerdere tuinen op een dag bezocht kunnen worden. Bovendien zijn de meeste tien dagen lang geopend van 10.00 tot 17.00 uur en gratis te bezoeken. Er is een handig programmaboekje gemaakt dat begin juni verkrijgbaar zal zijn bij alle Tourist Info punten. Geniet van de Westerwoldse tuinen en verzamel alle kralen!

Kijk op www.westerwolde.groningen.nl voor alle informatie.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal