Direct naar de inhoud.

Eerste zomerse dag kan vandaag niet missen

  • door:
  • op:

Waarschuwing voor onweer, hagel en zware windstoten

Zeist – Wat gisteren niet lukte kan vandaag geen probleem zijn. De eerste officiële zomerse dag gaan we vandaag meemaken. Volgens de meteorologen van weeronline.nl stijgt het kwik in het binnenland tot 27 of 28 graden. 

Waarschuwing voor wegverkeer: onweer, hagel en zware windstoten

Eind van de middag neemt de kans op stevige onweersbuien in het hele land toe, de avondspits kan hier last van hebben. Daarbij is ook hagel mogelijk. Vooral in (zuid)westen is vanavond bij buien ook kans op zware windstoten (tot circa 90 km/u).

Zomerse dag

De 25 gradengrens in De Bilt overschrijden we waarschijnlijk tussen 13.00 en 14.00 uur. De hoogste temperatuur wordt, net als gisteren, tegen het eind van de middag gehaald.

weer20mei

Gisteren haalden we in De Bilt 24,3 graden. Net teveel bewolking zorgde ervoor dat we de 25 graden niet haalden. Dat betekende overigens wel de warmste dag van het jaar tot dan toe. Zomerse temperaturen werden wel gehaald in Limburg, Brabant, Zeeland, Zuid-Holland en Gelderland.

We spreken van een landelijke zomerse dag als de temperatuur in De Bilt boven de 25 graden uitkomt. Vorig jaar beleefden we de eerste pas op 6 juni. In 1991 moesten we nog langer wachten, toen beleefden we hem pas op 2 juli.

Lokaal behaalden we op 25 april al een zomerse dag. Limburg had de primeur, in Ell werd het 25,3 graden. Toen werd het in De Bilt 23,7 graden.

Jaar tot nu toe in temperatuur top 2, ruim 100 uur teveel zon

Tot nu toe maken we een van de warmste jaren ooit mee. Door de extreem zachte winter en het overvloedige en vroege lenteweer ligt de gemiddelde etmaaltemperatuur op 8,5 graden. Alleen 1990 verliep warmer tot nu toe met 9,2 graden. In 2007 was het net als nu 8,5 graden gemiddeld tot nu toe.

Gemiddeld over het land konden we genieten van 680 zonuren. Normaal zijn dat er 550 tot en met 18 mei.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-