Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Nog nooit zo koud op 29mei

zonZEIST – In De Bilt was het niet eerder zo koud op 29 mei als dit jaar sinds het begin van de metingen in 1901. De maximumtemperatuur kwam niet verder dan 12,0 graden. Deze temperatuur werd afgelopen nacht al bereikt. Vanmiddag schommelde de temperatuur tussen een magere 10 en 11 graden. Het oude dagrecord uit 1983 stond op 12,3 graden volgens de meteorologen van weeronline.nl.

Dikke bewolking druk temperatuur

Restanten van de buienstoring die de voorgaande dagen hevige regenval veroorzaakte lagen vandaag boven het midden van het land. Dikke wolkenvelden filterden ieder straaltje zonlicht weg. Hierdoor werd het in een brede strook over het midden van het land een koude meidag, met in De Bilt dus een dagrecord! Het koudst was het vandaag op de Veluwe met slechts 11,5 graden.

In het uiterste zuiden werd het pas in de loop van de middag geheel bewolkt en werd het lokaal nog 19 graden. In het noorden liet de zon zich vandaag ook af en toe zien, maar in een koudere lucht bleef de temperatuur daar steken rond een graad of 15. De opklaringen in het noorden vormen de voorbode voor zonnige perioden op vrijdag en een zonovergoten zaterdag. De temperatuur loopt op tot boven de 20 graden in het binnenland.

Unieke kou op late Hemelvaartsdag
Deze recordkoude 29e mei is ook goed voor een achtste plaats in de lijst met koudste Hemelvaartsdagen. Alle overige Hemelvaartsdagen in de top-10 waren edities die veel eerder in mei vielen. Wat dat betreft was het een unieke (koude) late editie van Hemelvaartsdag!

Maar Hemelvaartsdag kan kouder. De koudste Hemelvaartsdag ooit was die van 13 mei 2010 met een maximumtemperatuur van slechts 9,2 graden.

De warmste Hemelvaartsdag ooit was die van 27 mei 1954. Toen werd het 29,2 graden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.