Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Stadskanaal zet in op terugdringen alcoholgebruik onder jongeren

alcohol- en drugsSTADSKANAAL – Onze gemeente gaat de preventie van alcoholmisbruik onder met name jongeren én de handhaving integraal aanpakken. Dat staat in het Preventie- en handhavingsplan Drank- en Horecawet 2014-2016.

De gemeente werkt hiervoor al langer samen met onder meer onderwijs, horeca, GGD, Stichting Welstad, sportverenigingen, politie en Verslavingszorg Noord Nederland. Voorbeelden zijn de jaarlijkse Wegwijsdag, jongerenloket Jimmy’s en het horecaconvenant ‘Veilig Uitgaan Stadskanaal’ dat in december 2013 is ondertekend. Nieuw is dat er nu een integraal plan komt waarin zowel preventie (educatie) als handhaving gelijktijdig worden geregeld. Alle Nederlandse gemeenten zijn verplicht voor 1 juli 2014 een dergelijk preventie- en handhavingsplan op te stellen.

Met de aanpak wil de gemeente de negatieve gezondheidseffecten van alcoholmisbruik onder jongeren beperken. Een andere doelstelling van het beleid is het beperken van overlast door beschonken jongeren.

Inhoudelijke aanleidingen voor de integrale aanpak zijn de verhoging van de alcoholleeftijd van 16 naar 18 jaar. Daarnaast heeft de gemeente vanaf 1 januari aanzienlijk meer bevoegdheden gekregen om zelf regels op te stellen en de naleving te handhaven. Het Preventie- en handhavingsplan Drank- en Horecawet 2014-2016 wordt op 23 juni behandeld in de gemeenteraad.

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.