Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Vandaag eerste lokale tropische dag met zonkracht 7

Gehele pinksterweekend zonkracht 7 mogelijk, vandaag op sommige plaatsen pittige onweersbuien met hagel en zware windstoten

Stadskanaal – Vandaag wordt het voor het eerst dit jaar tropisch warm in Nederland. Een officiële tropische dag, met 30 graden in De Bilt, zit er niet. Er is veel ruimte voor de zon, maar in de loop van de dag zal sluierbewolking de zon steeds meer hinderen. Eind van de middag en vanavond stijgt vanuit het zuidwesten de kans op een lokale onweersbui.

Zonkracht 7

Het gehele weekend dienen we goed rekening te houden met zonkracht 7. Vooral pinkstermaandag kan de zonkracht oplopen tot een ruime 7. Zonkracht 7 is de maximale waarde die in Nederland kan worden gehaald. Weeronline.nl raadt dan ook aan goed te smeren.

weer1
Eind ochtend plaatselijk al 25 graden

Het is zonnig en er trekken vanuit het zuiden flarden sluierbewolking over het land. In de loop van de ochtend worden deze wolkensluiers vanuit het zuiden dikker en kan de zon soms wat waterig gaan schijnen. De temperatuur loopt vanochtend snel op. Eind van de ochtend is het al 20 tot 25 graden!

Eerste lokale tropische dag, mogelijk 31 graden in het zuidoosten

Vanmiddag moeten we rekening houden met een verdere toename van de bewolking. De lucht wordt hierdoor steeds ‘melkachtiger’ en uiteindelijk kan de zon ook enige tijd geheel schuil gaan achter het wolkendek.

Het wordt een zeer warme junidag met maxima van 24 graden op de Wadden, 25-28 graden in de kustprovincies en 28 tot 31 graden in het binnenland. Hiermee wordt vandaag de eerste lokale tropische dag van het jaar! Aan zee steekt in de loop van de middag een verkoelende zeewind op.

In het zuidoosten gat de temperatuur naar verachting als eerste door de 30 gradengrens. Daarmee wordt daar waarschijnlijk de primeur vergeven. Een landelijke tropische dag lijkt er vandaag niet in te zitten, daarvoor moet het in De Bilt 30 graden of meer worden. Maandag lijkt de kans groot op een eerste landelijke tropische dag.

Vorig jaar had Eindhoven de primeur op 18 juni. Later die dag steeg ook het kwik in De Bilt tot tropische waardes waardoor het een landelijke tropische dag werd. In 2012 duurde het tot 18 augustus voor de eerste tropische dag een feit was, sommige jaren maakten we zelfs helemaal geen tropische dag mee. De laatste keer dat dit gebeurde was in 1993.
weer2

Plaatselijk pittige onweersbuien met hagel, zware windstoten en bliksem

Eind van de middag kan in de westelijke landshelft een lokale onweersbui ontstaan met kans op hagel en (zware) windstoten tot 90km/u.

Vanavond en vannacht neemt ook in het binnenland de kans op een plaatselijke onweersbui toe. De meeste plaatsen houden het overigens gewoon droog met zonnige perioden, maar het is verstandig om voor je de bbq aansteekt of je plekje op het terras inneemt de regenradar te checken.

In het binnenland ligt de temperatuur tot zonsondergang boven 20 graden. In de kustprovincies koelt het sneller af door de intredende westenwind. Uiteindelijk daalt de temperatuur naar een graad of 15.

Pinksterzondag wat minder maar niet slecht

Morgenochtend trekken vanuit het zuiden wolkenvelden en buienrestanten, afkomstig uit Frankrijk, over ons land. ’s Middags breekt vooral in het westen de zon waarschijnlijk even goed door. In het oosten blijven er wolkenvelden en valt lokaal mogelijk nog wat regen. Het warmt op naar 20 graden op de Waddeneilanden tot 27 graden in het zuidoosten.

In de avond en nacht kunnen enkele stevige regen- en onweersbuien ontstaan met kans op (zware) windstoten en hagel.

Warmte wordt verdreven na tweede pinksterdag

Tweede Pinksterdag is er in het binnenland veel ruimte voor de zon. Over de kustgebieden trekken regelmatig wolkenvelden en is kans op een enkele (onweers)bui. Met 30 tot 32 graden in het binnenland word het weer een zeer warme dag! In de avond en nacht van maandag op dinsdag verdrijven (zware) onweersbuien de warmte.

Daarna dalen de maxima naar een graad of 20 aan het einde van de week. Het weerbeeld wordt gekenmerkt door wolkenvelden en zon. Vrijwel elke dag is er kans op een regen- of onweersbui.

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

1 Reactie op “Vandaag eerste lokale tropische dag met zonkracht 7

  1. Wie sponsort ook maar het weer?
    Juist belanghebbende Roompot !

    Bewolkt,regen, en amper 19 graden !
    Dank!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.