Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Gemeente Stadskanaal: ingrijpende bezuiniging op huishoudelijke hulp in 2015

Gemeente LogoSTADSKANAAL – Het college moet ingrijpend bezuinigen op huishoudelijke hulp. Per 1 januari 2015 wordt een deel van de huishoudelijke hulp overgelaten aan de reguliere markt. Ook moet gebruik worden gemaakt van voorliggende voorzieningen voor zowel het doen en laten doen van boodschappen als was- en vouwdiensten, in plaats van individuele voorzieningen.

De maatregelen worden niet ineens uitgevoerd. Voor bestaande cliënten komt er een overgangsregeling van drie maanden voor de genoemde voorliggende voorzieningen en van zes maanden voor de huishoudelijke hulp.
Door huishoudelijke hulp over te laten aan de reguliere markt biedt het college tijd en financiële ruimte om een ‘vangnet’ te organiseren voor kwetsbare inwoners die onvoldoende zelfredzaam zijn. Op deze wijze heeft het college de mogelijkheid hulp te blijven bieden waar het écht noodzakelijk is.

De maatregelen betekenen dat de contracten met de huidige zorgaanbieders per 31 maart 2015 worden beëindigd. Er worden nieuwe afspraken gemaakt voor de periode daarna. Hierover zijn deze vier betrokken partijen geïnformeerd. Ook de Participatieraad is op de hoogte gesteld. Cliënten krijgen een brief met informatie en uitleg.

Aanleiding voor de maatregelen van het college is dat de Wmo met ingang van 2015 wijzigt. In de nieuwe Wmo is het regelen van schoonmaakwerkzaamheden geen wettelijke taak meer van de gemeente. Omdat het Rijk als gevolg hiervan de budgetten voor de gemeente sterk vermindert, moet het college overgaan tot een ingrijpende bezuiniging op de huishoudelijke hulp.

De visie van het Rijk en de gemeente is inwoners zelf regie te laten nemen. Het college heeft gekozen voor het scenario waarbij inwoners geacht worden zelf de schoonmaak van de woning te regelen. Dit kan met inzet van het sociale netwerk of door zelf de huishoudelijke hulp in te kopen.

De financiële consequenties van de maatregelen worden verwerkt in de begroting 2015. “Het is de meest lastige keus en meest vervelende boodschap, maar wel de meest reële en toekomstgerichte. Dit blijft de gemeente in staat stellen een vangnet voor de meest kwetsbaren te organiseren”, aldus het gemeentebestuur.

De raad moet nog een besluit nemen over de door het college voorgestelde maatregelen. Dat gebeurt tijdens de vergadering op maandagavond 3 november, waarin ook de begroting 2015 wordt behandeld.

Geplaatst door

Redactie/verslaggeving streekomroep RTV1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.