Direct naar de inhoud.

Raad Stadskanaal akkoord met zorgbezuinigingen

  • door:
  • op:
Gemeentehuis Stadskanaal okt 2014 . (F: RTVS)
Gemeentehuis Stadskanaal okt 2014 . (F: RTVS)

STADSKANAAL – De gemeenteraad van Stadskanaal is maandagavond akkoord gegaan met het voorstel van het college om te bezuinigen op de huishoudelijke hulp. Door de bezuiniging worden 1.300 huishoudens in Stadskanaal geraakt. De gemeente Stadskanaal hoopt met de maatregel 2,5 miljoen euro te besparen.

Het voorstel werd met 15 stemmen voor en 7 stemmen tegen aangenomen. De SP, VVD en D66 stemden tegen.
Zelf inkopen

Vanaf 1 januari 2015 maakt eenvoudige huishoudelijke hulp, de zogenoemde HH1, geen deel meer uit van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). De gemeente Stadskanaal krijgt dan geen geld meer van het Rijk voor deze vorm van zorg. Mensen moeten die in het vervolg dan zelf inkopen op de reguliere markt. Voor de meest kwetsbare groep komt er een vangnetregeling.

De raad nam nog wel een motie aan van het CDA. Daarin wordt het college opgedragen actief te onderzoeken of er andere regelingen en voorzieningen zijn waar de 1.300 mensen die nu nog huishoudelijke hulp ontvangen gebruik van kunnen maken.

Kritiek
De raad had stevige kritiek op de communicatie vanuit het college. Dat had in een brief al een folder van een commerciële zorgaanbieder verstuurd naar de betrokkenen voordat de gemeenteraad een definitief besluit had genomen.

Voorafgaand aan de raadsvergadering was er voor het raadhuis een lawaaidemonstratie voor het behoud van de huishoudelijke hulp. Die werd bijgewoond door vijfhonderd mensen. Burgemeester Baukje Galama kreeg achtduizend handtekeningen van de actievoerders overhandigd.

 

Bron: RTV Noord



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal