Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

In de houdgreep van een narcistische persoonlijkheidsstoornis

NarcismeRTVS/ ANNEN – Wat is nu precies een narcist en hoe herkent men een narcist? Wat zijn de gevolgen voor mensen die hiervan het slachtoffer zijn. Narcisme is een persoonlijkheidsstoornis (NPS). Henny van der Laan was vrijdagavond te gast bij RTV Stadskanaal. In het programma ‘S-Express’ sprak ze over haar boek met waar- gebeurde verhalen over narcisme. Van der Laan heeft het boek geschreven om een taboe te doorbreken en de persoonlijkheidsstoornissen van narcisme bespreekbaar maken. RTV Stadskanaal programmamaakster Dorien Franken heeft het boek gelezen en was diep onder de indruk.

Uit onderzoek blijkt dat één op de twintig mensen lijdt aan deze stoornis die zowel bij mannen als bij vrouwen voorkomt. Een narcist herkent zichzelf niet in de stoornis. Zal het dus altijd ontkennen. De stoornis kan er voor zorgen dat families uit elkaar gaan en dat arbeidsrelaties verstoord raken. Veel slachtoffers van een narcist praten er niet over omdat ze zich schamen. Als titel voor het boek heeft Van der Laan daarom gekozen voor de naam: “In de houdgreep van een narcist”. Ze wil met dit boek inzicht geven in de situatie hoe het is om met een narcist te leven en hoe hiermee om te gaan. Een narcist zorgt ervoor dat zijn slachtoffers langzaam in zijn of haar macht komen. Hierbij kan een slachtoffer aan zichzelf gaan twijfelen. Slachtoffers zijn vaak mensen die van zichzelf sociaal en spontaan zijn. Ze hebben veel energie en verantwoordelijkheidsgevoel maar verliezen deze eigenschappen door de rol van de narcist.

Dorien in gesprek met schrijfster Henny van der Laan (rechts)

Dorien in gesprek met schrijfster Henny van der Laan (achter).

De aanleiding om een boek over narcisme te schrijven komt voort uit het privéleven van Henny van der Laan. Mensen weten vaak niet dat ze met een narcist te maken hebben en begrijpen niets van de situatie waarin ze geraken. Ze worden door de narcist bestookt met cynische, seksistische, vervelende  en sarcastische opmerkingen. Eigenschappen van een narcist zijn liegen, bedriegen en alles verdraaien en uit zijn verband halen. Met een vlotte babbel en een sluwe manier van communiceren wordt een narcist door de omgeving vaak eerder geloofd dan het slachtoffer. De narcist komt als het ware ‘aardig’ en ‘sympathiek’ over. De omgeving snapt er dan ook vaak helemaal niets van. Leg dan maar eens uit dat je te maken hebt met een ware kwelgeest op je werk of in je privé leven..

De schrijfster is in het dagelijkse leven pedicure en heeft een salon in Annen. Haar intrigerende boek is te bestellen bij de boekhandel of in de pedicure- salon.

Geplaatst door

Maakt deel uit van het redactie en managementteam (MT)

1 Reactie op “In de houdgreep van een narcistische persoonlijkheidsstoornis

  1. Waar kan ik het boek van Henny vd Laan kopen?
    Mijn zus en haar kinderen zijn slachtoffer van een narcistische ex en vader!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.