Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Koning en Koningin brengen streekbezoek aan de Groningse en Drentse Veenkoloniën

Alexander en MaximaGRONINGEN/DRENTE – Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima brengen dinsdag 17 februari een streekbezoek aan de Veenkoloniën in de provincies Groningen en Drenthe. Tijdens het bezoek staan de sociale en economische ontwikkelingen in dit gebied centraal.

Veendam
De Koning en Koningin beginnen het streekbezoek in Veendam. De Commissaris van de Koning in Groningen, de heer M.J. van den Berg, en de burgemeester van Veendam, de heer S.B. Swierstra, ontvangen hen in het Veenkoloniaal Museum. Gedeputeerde Staghouwer geeft een toelichting op de Agenda van de Veenkoloniën. Aansluitend krijgen de Koning en Koningin een rondleiding langs een tentoonstelling over de historie van het Veenkoloniaal gebied.

In cultuurcentrum vanBeresteyn, grenzend aan het museum, spreken de Koning en Koningin met onder anderen medewerkers van AVEBE, onderzoekers en jonge boeren uit de regio over vier belangrijke onderdelen van het Innovatieprogramma Veenkoloniën. Dit zijn: Solanic, ‘PlantValue’, ‘Voldoende water, vitale bodem’ en het ‘Praktijknetwerk jonge boeren’.

Stadskanaal
Het bezoek wordt vervolgd in Stadskanaal. Daar ontvangt de burgemeester van de gemeente Stadskanaal, mevrouw B.A.H. Galama, de Koning en Koningin bij het Sociale Werkvoorzienings-bedrijf Wedeka. Dit bedrijf werkt met mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Het doel is om hen te begeleiden naar een baan in het reguliere bedrijfsleven door het geven van trainingen, cursussen en bemiddeling.
Het onderdeel dat de Koning en Koningin bezoeken richt zich op inpakwerkzaamheden voor bedrijven. Zij spreken met medewerkers over hun werkzaamheden en ervaringen. Aansluitend wordt het streekbezoek voortgezet in de provincie Drenthe.

Ontmoeting in kader van windenergie in de Veenkoloniën
Met het Rijk is afgesproken dat in de provincie Drenthe 285,5 megawatt aan windmolens wordt geplaatst in de Drentse Veenkoloniën. Dit heeft een impact op het woon- en leefgebied. De komst van de windmolens houdt initiatiefnemers en inwoners sterk bezig. Het Koninklijk Paar spreekt in aanwezigheid van gedeputeerde Munniksma met een aantal betrokkenen over dit onderwerp.

Emmer-Compascuum
In Emmer-Compascuum wordt het Koninklijk Paar ontvangen in Multifunctioneel Centrum (MFC) De Deele door de Commissaris van de Koning in Drenthe, de heer J. Tichelaar, en de burgemeester van de gemeente Emmen, de heer C. Bijl. De Deele werd in 2014 gebouwd door woningcorporatie Lefier in samenwerking met de gemeente Emmen en huisvest tien organisaties. Het centrum is een belangrijke ontmoetingsplaats voor inwoners van het dorp en omstreken. In deze regio is er sprake van bevolkingskrimp en hoge werkloosheid. Door voorzieningen te bundelen versterken zij elkaar en kunnen deze voor het dorp behouden blijven.
De Koning en Koningin spreken tijdens een rondleiding met vrijwilligers en gebruikers van onder andere de gemeentewinkel en de dagopvang voor ouderen van Zorggroep Tangenborgh en de Begeleidingscommissie Ouderen.

Emmen
Bij Stenden Hogeschool in Emmen wordt de rol van het hoger beroepsonderwijs in de sociaal-economische ontwikkeling van Oost Drenthe toegelicht. Deze Euregio is door de ligging een belangrijke handelspartner van Duitsland en staat bekend om zowel de technische als chemische industrie. De hogeschool speelt hier op in met een onderwijsaanbod dat zoveel mogelijk aansluit bij de regionale behoefte aan hoger onderwijs, bijvoorbeeld op het gebied van toerisme, duurzame logisitiek en handel. Een van de thema’s van het bezoek is ‘van basisschool tot Master Polymer Engineering’. Het Koninklijk Paar spreekt met leerlingen van een basisschool, het middelbaar onderwijs en pabo-studenten over activiteiten om de belangstelling voor techniek in het onderwijs te stimuleren.

Stenden heeft nauwe banden met ondernemers uit de regio. Via toegepaste wetenschap werken nationale en internationale studenten aan de ontwikkeling van biocomposieten. Hierbij wordt de samenwerking gezocht met bedrijven die biocomposieten toepassen in hun productieproces. De Koning en Koningin krijgen uitleg van studenten aan de hand van praktijkvoorbeelden van onder meer een ‘solar boat’ en de constructie van een brug vervaardigd uit biocomposieten.

Het streekbezoek aan de Veenkoloniën wordt afgesloten op het Ondernemersplein van de hogeschool waar burgemeester Bijl een toelichting geeft op de ontwikkelingen in het centrumgebied van Emmen.

Geplaatst door

Redactie/verslaggeving streekomroep RTV1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.