Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Kerkdienst in de Grunneger Toal

Persbericht foto 7793MUSSELKANAAL – Op zondag 15 februari 2015 wordt er in de parochiekerk van de H. Antonius van Padua in Musselkanaal voor de elfde keer een eucharistieviering gehouden in de Groninger streektaal, het Veenkoloniaals.

Het bijzondere aan deze viering is dat in tegenstelling tot protestantse vieringen, er bijna geen eucharistievieringen in de Groninger taal worden gehouden.
In het bisdom Groningen-Leeuwarden is – voor zover bekend – de H. Antonius van Padua parochie in Musselkanaal de enige parochie waar sinds 2005, jaarlijks in februari, een eucharistieviering in de Groninger streektaal wordt gehouden.

Veenkoloniaals is de taal zoals die wordt gesproken in Musselkanaal en omgeving. (Veenkolonioals proat wordt). Tijdens het 100 jarig bestaan van de parochie, in 2005, werd deze viering voor het eerst gehouden. Gezien de zeer vele positieve reacties werd besloten om hiermee door te gaan. Voorganger is pater Ben Bolmer, pastoor van de stad Delft, geboren en getogen in Musselkanaal. Na zijn middelbare opleiding is hij toegetreden tot de orde van de paters Franciscanen. Sinds 2001 is hij pastoor van de stadsparochie van Delft. Daarvoor was hij pastoor van een aantal parochies in Noord Groningen. De moedertaal, die pater Ben Bolmer sprak in zijn geboortedorp Musselkanaal, is hij nog lang niet vergeten.

Muzikale medewerking verleent het Antoniuskoor onder leiding van Klaas Withaar. De liederen worden ook in de Veenkoloniale Grunneger toal gezongen.
Lector in de Grunneger Dainst is Rinus Allemekinders, die de teksten van de viering heeft vertaald vanuit het Nederlands in het Veenkoloniaals. In 2014 heeft Rinus die taak overgenomen van Martin Holman, die 10 jaar lang lector was, de vertalingen verzorgde en aan de wieg stond van de Grunneger Dainst. In november 2014 is Martin Holman op 90-jarige leeftijd overleden.

De Grunneger Dainst begint op zondag 15 februari 2015 om 10.00 uur in de R.K. Antoniuskerk, Sluisstraat 77, 9581 JD Musselkanaal.

Geplaatst door

Redactie/verslaggeving streekomroep RTV1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.