Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

16e Grunneger Dainst in Antoniuskerk

Ben Bolmer – Foto: Anno Smit

MUSSELKANAAL – Op zondag 9 februari wordt er in de R.K. kerk van de H. Antonius van Padua in Musselkanaal voor de zestiende keer een Eucharistieviering gehouden in de Groninger streektaal. Het bijzondere aan deze viering is dat in tegenstelling tot protestantse vieringen, er bijna geen eucharistievieringen in de Groninger streektaal worden gehouden.

In het bisdom Groningen-Leeuwarden is – voor zover ons bekend – de Antonius kerk in Musselkanaal de enige R.K. kerk waar traditie getrouw één keer per jaar een eucharistie-viering in de Groninger streektaal wordt gehouden.

De dienst is in het dialect zoals dat in de Veenkoloniën wordt gesproken, het zogeheten “Veenkoloniaals”. Het dialect zoals dat wordt gesproken in Musselkanaal en weide omgeving, (Veenkolonioals proat wordt).

Tijdens het 100 jarig bestaan van de parochie in 2005 werd deze viering voor het eerst gehouden. Gelet op de zeer vele positieve reacties werd toen besloten om hiermee door te gaan. Dit jaar is het dan ook alweer voor de zestiende keer.

Ben Bolmer

Voorganger is dit jaar ook weer pater Ben Bolmer. Hij is geboren en getogen in Musselkanaal. Na zijn middelbare schoolopleiding is hij toegetreden tot de orde van de paters Franciscanen. Van 2001 tot juli 2016 was hij pastoor van de stadsparochie van Delft en daarvoor was hij ondermeer pastoor voor een aantal parochies in Noord-Groningen. Hij heeft nu de zorg voor zijn mede broeders in het klooster. De moedertaal zoals pater Ben Bolmer die sprak in zijn geboorte dorp Musselkanaal, is hij nog lang niet vergeten.

Muzikale medewerking verleent het Antoniuskoor onder leiding van Klaas Withaar, zij zullen de liederen ook gaan zingen in de Veenkoloniale Grunneger toal. Lector in de Grunneger Dainst is Rinus Allemekinders. Hij heeft de teksten van de viering vertaald vanuit het Nederlands naar het Veenkoloniaals. In 2014 heeft Rinus die taak overgenomen van Martin Holman, de grondlegger van de Grunneger Dainst in 2005.

De Grunneger Dainst begint op zondag 9 februari om 10.00 uur in de R.K. Antoniuskerk, Sluisstraat 77, 9581 JD Musselkanaal. Na afloop van de dainst is er koffiedrinken in het Parochiehuis naast de kerk. Er is dan ook gelegenheid om nog even na te praten over de dainst met pastoor Ben Bolmer. Aan het einde van deze bijeenkomst wort er een kommetje snert geserveerd.

Iedereen die het fijn vindt om een kerkdienst in de Grunneger toal mee te maken is van harte welkom.

(ingezonden)

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.