Direct naar de inhoud.

Nederlands Kampioenschap Ovalracing in Ter Apel start met paasraces

  • door:
  • op:

Regerend NK National Hotrods, John van den Bosch voelt de hete adem van de concurrentie in zijn nekTER APEL –  Na een korte winterstop waarin vele coureurs hun auto hebben geprepareerd of zelfs compleet nieuwe racebolides zijn gebouwd is het nu tijd om deze auto’s aan het publiek te tonen tijdens de altijd spectaculaire seizoensopening op zondag 5 april (1e paasdag) a.s.

Het internationale Nederlands kampioenschap Ovalracing zal net als in voorgaande jaren over zes wedstrijddagen verreden worden in het autosportstadion “De Polderputten”, na vijf wedstrijddagen staan de finales in het eerste weekend van oktober op het programma. Dit jaar staan er maar liefst negen verschillende klasses aan de start met coureurs uit geheel Nederland, België, Duitsland en Groot Brittannië.

Gouden Helm BMW 325i Cup

De BMW 325i Cup heeft de laatste jaren behoorlijk aan populariteit gewonnen. In deze klasse met allemaal gelijkwaardige auto’s staan structureel meer dan vijftien deelnemers aan de start. Door de bijna identieke auto maken vooral de capaciteiten van de coureurs het verschil in de wedstrijd. Dit is terug te zien in de vele verschillende winnaars van diverse manches in het afgelopen seizoen. Naast de punten voor het Nederlandskampioenschap zullen de coureurs in deze klasse tijdens de seizoensopener eveneens gaan strijden om de Gouden Helm Titel. Na twee plaatsingsmanches zullen de coureurs in de derde manche om de Gouden Helm titel gaan strijden. Regerend Nederlandskampioen Iwan Heins uit Schoonoord zal er alles aan gelegen zijn om ook deze titel aan zijn palmares toe te voegen. De concurrentie is echter in grote getale aanwezig en komt uit alle windstreken van Nederland en Duitsland. Bas Veldkamp uit Valthermond, Allard Boes uit Vroomshoop, Vincent Wempe uit Spaarndam, Rob Fischer uit Ter Apel en de Duitse Marcus Storb mogen zich op basis van de resultaten uit het vorig seizoen tot de serieuze titelkandidaten rekenen. De strijd om de Gouden Helm Trofee zal dan ook ongetwijfeld in alle hevigheid los gaan barsten.

Juniorenklasse
Ook de jeugd vanaf 14 jaar heeft de mogelijkheid om aan het Nederlands kampioenschap ovalracing in Ter Apel deel te nemen. Na het behalen van een theorie- en praktijkexamen stappen deze jongens en meiden achter het stuur van een standaard raceauto met maximaal 1000cc. Ook dit seizoen mogen we weer enkele nieuwe coureurs binnen deze klasse verwelkomen. Zij zullen een theorie- en praktijkexamen afleggen om vervolgens tijdens de paasraces te debuteren en te gaan strijden met de meer ervaren jongelingen.

Stockcar Formule 2 terug in het programma
Nadat de Stockcar Formule 2 klasse in 2014 slechts enkele wedstrijden aan de start stonden, zullen ze dit seizoen op volle kracht weer aan de start staan.  Er zijn in Ter Apel tijdens de paasraces punten te verdienen voor de startopstelling van de belangrijkste race van het jaar in Nederland. De punten tellen namelijk mee voor de kwalificatie in de strijd om de World Cup titel die in het Limburgse Venray wordt gehouden. Er worden dan ook een aantal zeer sterke Stockcar F2 coureurs in Ter Apel verwacht. Niels Wubkes uit Ter Apel zal de eer hoog willen gaan houden als regionale favoriet in deze klasse waarin contact in de bochten is toegestaan om positieverbetering te realiseren.

Fraaie bolides in de SuperklasseDeelnemersveld in de 2litre Hotrod klasse blijft groeien
Martijn Vowinkel uit Ommen is de regerend Nederlandskampioen in de in 2014 geïntroduceerde 2.0 litre Hotrodklasse. Meestal heeft de invoering van een nieuwe raceklasse de tijd nodig om een representatief deelnemersveld aan de start te kunnen zien. Hoe anders is dit echter bij deze klasse. Het aantal van zestien coureurs in het tweede levensjaar van deze klasse is dan ook opzienbarend. Zo zal het publiek getrakteerd worden op een aantal nieuwe en zeer fraaie bolides.  Vowinkel zal samen met Gerton Boes uit Coevorden en Ramon Roeffen uit het Limburgse Grubbenvorst het moeten opnemen tegen een invasie van Duitse coureurs.

Non contact ovalracen op allerhoogste niveau kunnen de racefans zien bij de National Hotrods. Deze achterwiel aangedreven racewagens behalen op de 460 meter korte oval zeer hoge snelheden. John van den Bosch uit Rosmalen is de regerend kampioen en ook dit jaar weer één van de grote favorieten, al is de verwachting dat de concurrentie dit seizoen groter dan ooit tevoren zal zijn. Naast concurrentie van Ralph Verberkt uit het limburgse Horst, die lange tijd de grootste belager van van den Bosch was in 2014. Zit momenteel een ook een grote groep regionale coureurs te popelen om de ervaren van den Bosch als Nederlandskampioen te onttronen. Zo staan de Ter Apelers Johan Sanders, Erik Emming, Mark Teuben en Harm Veenstra  bij de National Hotrods aan de start. Jeffrey Zwiep uit Schoonoord zal zijn debuut maken in deze klasse. Patrick Caspers uit Kampen, Reimon Bos uit Noord Sleen en Fokko Wildeboer uit Nieuwe Pekela zijn gevaarlijke outsiders voor een podiumplek in deze klasse.

In de Superklasse zijn enkele wijzigingen in het reglement doorgevoerd. Zo is de motorkeuze, cilinderinhoud en 4-wielaandrijving geheel vrij. Zo is naast het racen de bedoeling om het meest geschikte concept te vinden om de concurrentie te verslaan. De Nederlandskampioen van 2014, Patrick Caspers, zullen we niet terug zien in deze klasse. Hij heeft de overstap naar de National Hotrods, dus een nieuwe kampioen komt er in deze spectaculaire klasse hoe dan ook.

Of al deze coureurs het seizoen succesvol weten te beginnen is zondag 5 april (1e paasdag) vanaf 12:00 uur te zien in het autosportstadion “De Polderputten” in Ter Apel.

Wedstrijddata 2015

Zondag 5 april (Eerste Paasdag)
Seizoensopening

Ronde 1; Int. Nederlandskampioenschap Ovalracing 2015
+ Gouden Helm BMW 325i Cup
+ Stockcar Formule 2 World Cup qualifier Raceway Venray

Overige races:
14 mei (hemelvaartsdag), 14 juni, 5 juli, 6 september, 4 oktober (finales)

Waar:
Autosportstadion “de Polderputten” Ter Apel (Hanetangerweg 5a)

Aanvang:
12.00 uur-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal