Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Gemeente Westerwolde stap dichterbij in herindelingssoap

Of zo..

Hoge kans op deze herindeling in midden en Zuidgroningen – (foto: RTVS)

WEDDE – Het is prima als Vlagtwedde en Bellingwedde fuseren tot een gemeente Westerwolde. Vooral ook omdat heel veel inwoners die fusie willen. Dat zegt Meindert Schollema, burgemeester van Pekela. Hij reageert op het feit dat de nieuwe Gedeputeerde Staten (GS) van Groningen gemeenten meer vrijheid willen geven bij herindelingen. Ze maken daarmee de weg vrij voor een gemeente Westerwolde.

Felicitatie

Het vorige college van GS had een heel ander standpunt en dwong Vlagtwedde en Bellingwedde om samen met Pekela, Stadskanaal en Veendam aan tafel te gaan zitten. In de hoop dat deze vijf gemeenten uiteindelijk samen zouden gaan. Het vorige college vond Westerwolde ook te klein. Schollema: ‘Maar de bestuurders en ook de bevolking van Vlagtwedde en Bellingwedde willen graag Westerwolde. En als dat nu toch kan, is dat prima. Dan feliciteer ik hen’, aldus de burgemeester vanmorgen in het DvhN.

Veenkoloniale gemeente

Het gevolg van dit alles zou kunnen zijn dat Pekela, Veendam en Stadskanaal besluiten samen te gaan tot een grote Veenkoloniale gemeente. ‘Als dat gebeurt, wordt de lijn van de meerderheid van onze gemeenteraad gevolgd”, zegt Schollema. ,,Die wil namelijk de fusie van deze drie gemeenten. ‘Minder blij is burgemeester Baukje Galama van Stadskanaal. Galama heeft altijd een zo groot mogelijke gemeente in Zuid Groningen voorgestaan. ‘En dat is nog steeds zo. Ik ben dan ook teleurgesteld en vind het jammer dat veel energie is verspild’, is de reactie van Galama.

Verheugd

In Vlagtwedde en Bellingwedde is de vreugde uiteraard groot. ‘Prachtig nieuws’, zegt burgemeester Janneke Snijder van Bellingwedde. ‘Dit is precies wat we willen. Op weg naar Westerwolde’. Dat vindt ook Paul Timmermans, raadslid voor coalitiepartij Gemeentebelangen in Vlagtwedde. ‘Ik ga er nu vanuit dat we snel onze herindelingsprocedure weer mogen oppakken van de provincie. En dan kan Westerwolde, een gemeente die dicht bij de mensen staat, in 2018 al een feit zijn. We werken immers al op zoveel terreinen samen’.

Bron: DvhN ]

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.