Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Informatiemiddag megastallen en gezondheid Zuid Groningen

Megastal aan Duitse kant bij LaudermarkeWEDDE – Er verschijnen steeds meer megastallen in Zuid-Oost Groningen. Brabantse deskundigen komen informatie geven over de gezondheidsrisico’s daarvan. Op zaterdagmiddag 30 mei, om 14.00 uur, in buurthuis De Voortgang aan de Kerkstraat in Wedde. De toegang is gratis. Vooraf aanmelden is gewenst, via info@bi-ora.eu.

De melkveehouderij groeit met grote sprongen. De provincie houdt rekening met 30% groei van de melkproductie binnen 5 jaar, vooral in Oost en Zuid-Oost Groningen. We zien meer en meer megastallen verschijnen in onze regio. Grote melkveebedrijven houden de koeien permanent op stal. De melkveehouderij wordt daardoor steeds intensiever. En er is al extreem veel intensieve veehouderij aan de Duitse kant van de grens. Intussen komen er regelmatig nieuwe onderzoeksresultaten naar buiten over de gezondheidsrisico’s.

Milieudefensie en BI-ORA (Nederlands-Duits netwerk vóór een gezonde veehouderij) organiseren een informatiemiddag over de gezondheidsrisico’s van de veehouderij. In Oost-Brabant is daarmee veel ervaring opgedaan. Daarom zijn twee Brabantse deskundigen uitgenodigd. Jos van de Sande is arts-onderzoeker van de GGD. Hij heeft gestreden voor maatregelen om de Q-koorts in te dammen. Momenteel geeft hij leiding aan landelijk GGD-onderzoek. Jan Hoevenaars was 38 jaar huisarts in Oost-Brabant, in de periode dat daar de veestapel groeide en de veehouderij zich intensiveerde. Hij spreekt vanuit praktijkervaring en vanuit een gedegen kennis van feiten en onderzoeksgegevens.

Herman Sandman verlicht de zware kost met literaire intermezzo’s. Meindert Schollema, burgemeester van Pekela, zou de bijeenkomst voorzitten, maar moest afzeggen. Hij wordt vervangen door Hendri Meendering, kersvers lid van Provinciale Staten uit Sellingen.

Meerdere megastallen houden momenteel de gemoederen bezig in Zuid-Oost Groningen. Het bedrijf van Buijs bij Bourtange (2000 koeien) krijgt naar verwachting groen licht van de gemeenteraad van Vlagtwedde, net als de bedrijven van Rass (1000 koeien) en dat van Hendriks (8.200 varkens), beiden ten zuiden van Ter Apel. Ook de uitbreidingsplannen van melkveehouderij Kruijer (op termijn naar 1000 koeien) in Wedderveer doen veel stof opwaaien. En er is de uitbreiding van varkenshouderij Verweij (van 9.350 varkens naar 14.400 varkens) in Mussel. Naar verwachting zien we in Zuid-Oost Groningen de komende jaren vooral een enorme toename van megamelkveebedrijven.

Geplaatst door

Programmamaker/hoofdredacteur. Maakt deel uit van het managementteam (MT) streekomroep RTV1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.