Direct naar de inhoud.

Bij het uitzetten van de 747 kHz AM op 1 september 2015

zeewolde info van toenCOLUMN – 31 augustus aanstaande is het de allerlaatste dag dat Radio 5 Nostalgia te horen zal zijn via de krachtige middengolfzender 747 kHz in amplitude modulatie (AM). Precies 41 jaar na de laatste uitzending van zeezender Veronica op golflengte 538 meter (557 kHz). Radio 5, via de AM, zal gemist worden bij  (beroeps) chauffeurs.  Vanaf 1 september is het stil op de vertrouwde middengolf frequentie.

De zender vanuit Zeewolde (Flevoland) heeft een enorm bereik met zijn vermogen van 200 kW (ERP). Vooral in de avond en nachtelijke uren is de zender op je autoradio te horen over heel Europa. Eerder maakte ook Radio 1 gebruik van de 747 kHz. Dat was in de jaren tussen 1978 en 2000. Middengolf kun je altijd en overal ontvangen. Zonder moeilijk gedoe heb je altijd wel ontvangst. Natuurlijk klinkt AM wat minder gelikt maar daar gaat het niet om. Waar het wel om gaat is de herkenning en het feit dat er altijd wel ontvangst mogelijk is. De iets mindere kwaliteit onderweg in de auto of op een vakantieadres nemen we dan graag op de koop toe. Het is gewoon een prima alternatief.

de 747 mast en de 1008 kHz mast naast elkaar
de 747 mast en de 1008 kHz mast naast elkaar (loto’s: middengolf Nederland)

Waarom verdwijnt AM?

De bezuinigingen van het kabinet dwingen de publieke omroep tot keuzes. De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) heeft afgesproken om de programmering daarbij zoveel mogelijk te ontzien. Met de afschakeling van de AM zender kan 1,2 miljoen euro worden bespaard aldus de NPO op haar website. Eerder al verdween de Wereldomroep op de kortegolf. Natuurlijk gaat het hierbij om peanuts. Wat is nu een bezuiniging van 1.2 miljoen als de miljarden je om de oren vliegen die in Griekenland worden gepompt! De overheid had beter de NPO  tegemoet kunnen komen. De ware reden is dat de overheid AM (en op een later tijdstip FM) uitzendingen wil doen stoppen. Men wil gewoon digitaliseren ten koste van AM en FM. Grote probleem is dat de bevolking in de afgelopen 65 jaar verslingerd is geraakt aan AM/FM. De jongeren geven de voorkeur aan luisteren via internet (livestream). DAB (Digital Audio Broadcasting) zal dus, zonder ingrijpen van de overheid, nooit een succes worden in ons land. De techniek uit de jaren 90 is feitelijk overbodig geworden nu de nieuwe generatie liever gebruik maakt van (mobiel) internet.

DAB slaat niet echt aan

Alle NPO- radiozenders waren bovendien al geruime tijd te beluisteren via DAB. Vijftien jaar lang werd er geëxperimenteerd maar niemand die het boeide. Nozema had een heel handboek klaar in 2002. Ook jammer dat de hedendaagse DAB(plus) uitzendingen, een upgrade van het oude DAB,  nog steeds erg slecht te ontvangen is in de auto (vooral tussen hoge gebouwen).  In grote delen van ons land is ontvangst ver onder de maat waardoor de digitale ontvanger stil blijft of gaat tjirpen en ploppen. Zodra je de grens overgaat met Duitsland of België is ontvangst ook niet meer mogelijk.  Lang leve de Europese Unie. Dat hadden de belanghebbende partijen juist goed moeten oppakken. Naast de nieuwe DAB distributie blijft Radio 5 ook via de kabel (FM) en de satelliet te beluisteren. Tot slot streamt de NPO de radiozender. Radio 5 blijft dus nog wel even voortbestaan maar raakt haar meest markante frequentie wel kwijt.

Met het zwijgen van 747 kHz verdwijnt er (opnieuw) een stukje Nederland in de analoge ether. Hierbij wordt volledig aan het feit voorbij gegaan dat AM misschien wel de enige vorm van communicatie is wat altijd en overal werkt. Dat kun je bij de andere vormen van (digitale) verspreiding niet zeggen. Bovendien is Radio 5 via de 747 AM juist een zender die gericht is op de ouderen in onze samenleving.  Een doelgroep die is opgegroeid met AM. Die kopen nooit een DAB ontvanger. Ik heb niets op DAB tegen maar wel op het feit dat hiervoor analoge zenders worden uitgezet! Uiteindelijk zal DAB+ toch wel zijn plek krijgen in Nederland. Door de strot gedrukt heet dat. Daar zorgt de overheid wel voor met deze strategie.

Laten we hopen dat de DAB+ zenders in Nederland dan in ieder geval hun bereik verbeteren anders wordt een perfect maatpak ingeleverd voor een nieuw kostuum vol (motten)gaten. Dat laatste is overigens een uitspraak van een, mij zeer bekende, radioamateur. Het schoot spontaan in mijn herinnering tijdens het schrijven van dit stukje. Over nostalgie gesproken.. En die 1.2 miljoen bezuiniging plus het verhaal van ontlasting van het milieu door AM uit te zetten? Nu moet ik echt even lachen.. Voor de 747 AM is het te laat, de stekker gaat er sowieso uit. De andere zendmast in de polder is in commerciële handen. Groot Nieuws Radio 1008 kHz. Hopelijk gaan die nog wel een poosje door. –   Keep AM/FM and the mediumwave alive!

 
Brinkieman

BertJan Brinkman is redacteur bij RTV Stadskanaal en schrijft de columns op persoonlijke titel

11 reacties op “Bij het uitzetten van de 747 kHz AM op 1 september 2015”

 1. Mooi geschreven, helemaal mee eens.
  Heb ooit eens DAB geprobeerd, maar vond het toen al onzinnig. Wist niet eens dat het nog bestond.

 2. Ik ben dat gezeur over het milieu zo spug zat, nu s’avonds geen nl radio meer in het buitenland, stelletje sukkels in den haag.

 3. onderschrift bij de foto :
  “de 747 mast en de 1008 kHz mast naast elkaar”
  da’s dus niet juist nmi
  er hangt een antenne tussen de masten, voor 2 frequenties
  zo meen ik dat begrepen te hebben bij de bouw

 4. Mischien gaat Groot Nieuws Radio naar Engeland op 747 te ontvangen, Ik hou van Nederlandse muziek. Radio 5 Nostalgia soms heeft te veel gesprek. Ik mis Radio 10 (Gold) op AM 675 en AM 828 en ook op een tijd werd AM 1008 Radio 10 (Gold).

  Dus mishien gaat Radio 10 en Groot Nieuws Radio op AM 747 en AM 1008 om te ontvangen.

  Je Keith (een Engels man)

 5. Er wordt gewoon geen rekening gehouden met zij die opgeroeid zijn met de MG ” Een stukje democratie verdwijnt en dat doet pijn voor Nederland ” als 16 jarige jongen hoorde ik die woorden ook op 31 aug 1974 toen werden er ook enkele middengolfzenders de nek om gedraaid. En nu gaan er dus hetzelfde doen terwijl wij zo veel houden van de MG en geen DAB troep willen.

  ” Hou’m in de lucht ” die is ook al bekend niet waar ?

  Groet Herman

  Uit Oost Vlaanderen 402 m – 747 khz we gaan je heel erg missen wordt droevig

 6. Zeggen dat er niemand nog luistert naar de goeie ouwe Middengolf , wel ik geloof er echt niks van.
  Ik hou van de MG en ben er mee opgroeit. Ruk hem zijn snor uit , zet de boel op stelten

  Herman

 7. wat steekt er allemaal nog meer achter? de antennedraden van de AM 675 waren nog warm en….hupla, de mast lag al op de grond! Alternatieven voor de freq. werden kansloos gemaakt! Wat eer armoede: waarom kan een station als Tirana (1395 AM) met 1000 kW (1 Megawatt !) vanuit een straatarm Albanië gewoon doorgaan terwijl een van de rijkste landen van de wereld (je gelooft het niet, maar dat is Nederland!) niet wat commerciëlen wil toelaten op de AM frequenties 675 en 747, en ook geen rekening wil houden met de meerwaarde van AM uitzendingen, te ontvangen van Bristol tot Parijs voor hetzelfde geld! Denk daarbij ook eens aan de reizigers en vervoerders in het buitenland die vroeger al in het buitenland konden horen waar ze in de file terecht zouden komen………….

 8. Wat jammer,ik als belg zijnde luisterde ik altijd in tirol/oostenrijk naar het nieuws en actualitiet van uit de rijdende auto naar het hotel na een leuke dag op tour.
  JA,BESTE overheid NEDERLAND IK WAS TROTS OP JULLIE STERKE MG ZENDER!!!
  ook hadden we zelf als belg lang geen mg zender meer actief gedurende jaren , met veel luisterplezier kon ik overal in Europa jullie gesprekken en nieuws volgen!
  DE KWALITEIT VAN AM IS RUIM VOLDOENDE OM EENS WAT NIEUWs/MUZIEK VAN HET THUISLAND TE HOREN EN IN HET NEDERLANDS
  WAT EEN JAMMERE ZAAK VOOR VEEL TRUCKERS EN ANDERE NEDERLANDSTALIGE LUISTERAARS
  DIT VANWEGE EEN TELEURGESTELDE BELG

 9. WAAROM KOMT ER GEEN STICHTING OM DIE MIDDELGOLFZENDERS IN DE LUCHT TE HOUDEN WE HEBBEN ZOVEEL STICHTINGEN IN NEDERLAND MAAK EEN VAN DIE ZENDERS DIGITAAL EN EEN ANALOOG DIE ZENDERS HEBBEN ZOVEEL BIJGEDRAGEN AAN NEDERLAND EN NEDERLANDERS IN HET BUITENLAND DE KORTE GOLFZENDERS STAAN AL UIT MOET DIT STUKJE NOSTALGIE NU OOK EEN LANGZAME DOOD STERVEN. OPROEP ; WAAROM GEEN BVN OP DE MIDDENGOLF

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-