Direct naar de inhoud.

Vallende sterren spotten vanuit je luie (zomer)stoel

Meteoor (foto: scientias.nl)
Meteoor (foto: scientias.nl)

ZEIST/ STADSKANAAL – De kans op vallende sterren neemt de komende dagen flink toe. Vannacht is het volgens de meteorologen van weeronline.nl vrijwel overal helder en kun je vanaf 01:30 uur omhoog kijken om een vallende ster te spotten. De komende nachten zullen steeds vaker meteoren vanuit richting sterrenbeeld  ‘Perseïden’ de dampkring binnendringen en met het blote oog waarneembare lichtsporen veroorzaken. In de nacht van woensdag op donderdag bereikt de vallende sterrenregen haar hoogtepunt met tientallen meteoren per uur. Leuk om te zien maar ook leuk voor radiozendamateurs die via deze jaarlijkse meteorietenzwerm ‘experimentele’ radioverbindingen proberen te maken op de VHF band 144 MHz. De radiozendamateurs van de verenigingen VERON en VRZA noemen dit ‘meteorscatter‘. Ook enkele radioamateurs van de afdeling Kanaalstreek houden zich hiermee bezig.

Meteoorscatter bij zendamateurs
Meteoorscatter bij zendamateurs

Het beste kijkmoment
Donderdagnacht (03:30u) ligt nog ver vooruit, maar op dit moment worden half bewolkte condities verwacht. Hou het weerbericht dus goed in de gaten. Wie zeker wil zijn een vallende ster te zien kan komende nacht zijn wekker zetten op 01:30u. De kans op opklaringen is dan groot en ook dan zijn de ‘Perseïden’ zichtbaar. Het aantal meteoren per uur is alleen een stuk kleiner, waardoor je misschien wat langer zult moeten wachten. De nacht van zondag op maandag is minder kansrijk. Er trekken dan vrij veel wolkenvelden over het land. Het beeld voor de nachten daarna is nog onduidelijk.

Jaarlijks fenomeen
Elk jaar kunnen we rond 12 augustus een meteorenregen verwachten. De aarde kruist dan de baan van komeet Swift-Tuttle. Doordat de baan van de komeet gevuld is met stof en steentjes zullen deze deeltjes de atmosfeer binnendringen en verbranden. Omdat de aarde er meerdere dagen over doet om het gebied met gruis te doorkruisen kunnen de meteoren meerdere dagen worden waargenomen. De eerste meteoren zijn zelfs een paar weken van te voren zichtbaar.

Spoor van licht
Het lichtspoor van een meteoor wordt niet alleen veroorzaakt doordat het brandende deeltje zeer snel beweegt. Het pad van de meteoor wordt door de hoge valsnelheid elektrisch geladen en bij het opheffen van het ladingsverschil komt straling (licht) vrij. De vallende sterren lijken hoog uit een punt in het noordoosten van de hemelkoepel te komen, uit het sterrenbeeld Perseus.

[Uitgebreid weerbericht Nederland via weeronline]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-