Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Zwavelzuur lekkage jarenlang verzwegen

Aanvang van de sanering

Aanvang van de sanering vorig jaar (F: RTVS)

STADSKANAAL – Een levensbedreigend lek met zwavelzuur op het oude Philipsterrein in Stadskanaal is jarenlang verzwegen, terwijl er wel meldingen waren gedaan van gezondheidsklachten. Dat schrijft het DvhN vandaag in haar krant. Het Dagblad van het Noorden zegt documenten in handen te hebben die dat bevestigen.

Calamiteit
In december 2008 was er een calamiteit met zwavelzuur in het pand van het failliete bedrijf Glass Seals. Vanwege het lek werd geadviseerd het gebied alleen te betreden met chemische pakken en ademluchtmaskers. Er werden waarden gemeten die 28 maal hoger waren dan wettelijk is toegestaan. In een rapport van Royal Haskoning wordt zelfs gerept over een levensbedreigende situatie. In mails en brieven staat dat werknemers van omliggende bedrijven destijds  gezondheidsklachten hadden over hoofdpijn en keelpijn.

Gemeente Stadskanaal
De gemeente Stadskanaal was direct betrokken bij het geheel. Zij waarschuwden milieurechercheurs en brachten ook de GGD op de hoogte. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) deed een tijd na de calamiteit ook metingen. Ook zij constateerden een verhoogde hoeveelheid zwavelzuur, maar dat werd niet als levensbedreigend omschreven. De bijtende en giftige stof lekte uit drums die op de werkvloer stonden. Omdat de gemeente Stadskanaal pas vorig jaar oktober zeggenschap kreeg over het oude Philipsterrein werd er vanaf dat moment gesaneerd. Volgens een gemeentelijke woordvoerder vond het emissie-incident destijds plaats in een leeg gebouw wat ver van de weg afstond en was er niet een dusdanig gevaar aanwezig dat de directe omgeving of de ’toenmalige’ gemeenteraad moest worden ingelicht.

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.