Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Freddie Pranger Memorial – internationaal G voetbaltoernooi

SJSSTADSKANAAL – Zaterdag a.s. organiseert vv SJS uit Stadskanaal voor de vierde achtereenvolgende keer een toernooi voor voetballers met een verstandelijke of lichamelijke beperking, het zogeheten G voetbal. Vanaf dit jaar heet het toernooi de Freddie Pranger Memorial, vernoemd naar de vorig jaar overleden G voetballer van SJS, Freddie Pranger. Het is een internationaal toernooi. Van de 24 deelnemende teams komen er vijf uit Duitsland. De opening is om 10.15 uur en zal worden verricht door sportwethouder Peter Gelling en oud profvoetballer en entertainer Henk de Haan. De prominente Groninger zal later op de dag ook de prijzen uitreiken. Hij zal dit doen samen met vertegenwoordigers van de hoofdsponsoren en RTV Noord presentator Marcel Nieuwenweg. Streetband De Klinkers uit Winschoten zorgt de hele dag voor de muzikale omlijsting.

G Voetbal een belangrijke peiler voor SJS

(Sport)wethouder P. Gelling

Wethouder P. Gelling (F: RTVS)

SJS heeft ruim dertig G voetballers in de leeftijd van zes tot ongeveer 40 jaar. Een team van negen vrijwilligers, bestaande uit trainers, leiders en een coördinator begeleidt hen. G voetballers doen wekelijks mee aan de competitie van de KNVB en worden geregeld uitgenodigd voor deelname aan toernooien of andere activiteiten. Dat vraagt om veel inzet en de kosten lopen daarbij ook nog eens fors op. SJS heeft het er graag voor over. De vereniging ziet haar inspanning voor het G voetbal als een logisch gevolg van datgene waar het voor staat: een familieclub waar voor iedereen plaats moet zijn. Het jaarlijkse hoogtepunt is het G voetbaltoernooi op de laatste zaterdag van augustus. De KNVB geeft SJS die dag graag permissie om alle wedstrijden op te schuiven. Dat moet ook wel want er zijn veel handen nodig om alles in goede banen te leiden. Alleen het eerste speelt thuis voor de KNVB beker (SJS – TWEDO aanvang 18.00 uur) maar dat is dan weer een mooi onderdeel van de toernooidag die tevens de start van het seizoen in luidt.

Fondsen maken het heden en toekomst van het G voetbal bij SJS mogelijk

Foto: SJS

Foto: SJS

G voetbal is in verhouding tot het overige voetbal wat bij SJS wordt bedreven een dure en arbeidsintensieve aangelegenheid. Omdat het gebied waar de G voetballers heen moeten voor hun uitwedstrijden veel groter is (Heerenveen en Steenwijk zijn geen uitzondering) en deze doelgroep doorgaands afhankelijk is van vervoer, lopen die kosten jaarlijks fors op. G voetbal vraagt ook om meer en vooral ook deskundige begeleiding. Kun je met een gemiddeld jeugdelftal het soms wel af met een leider en paar ouders die rijden, bij het G voetbal gaat het om het meervoudige. Dat vraagt heel veel inspanning binnen de vereniging om dat allemaal op te brengen. Om dat te blijven stimuleren krijgt SJS de hulp van diverse fondsen. De stichting Wildervank Fonds, het Fonds Verstandelijk Gehandicapten, het Fonds Gehandicaptensport, de gemeente Stadskanaal en het Sinnige Fonds dragen al een paar jaar bij aan de organisatie van het jaarlijkse toernooi dat steevast op de laatste zaterdag van augustus plaats vindt. Het Fonds Gehandicaptensport en de gemeente Stadskanaal stellen daarnaast een bedrag beschikbaar om de vervoerskosten te drukken. Met het Fonds Gehandicaptensport is daarnaast een project gestart waarbij de deskundigheid van het kader verder wordt ontwikkeld. SJS beschikt momenteel over acht personen die leiding en training geven. Een aantal van hen is geschoold in het werken met de doelgroep. Naast het adviseren van de collega G voetballeiders en -trainers zijn ze ook beschikbaar voor de overige jeugdleiders van SJS wanneer zij te maken krijgen met kinderen met gedragsproblematiek. Het project richt zich ook op de verdere uitbouw van het G voetbal bij SJS. Met steun van het fonds worden er het komend seizoen voetbalclinics georganiseerd op scholen voor speciaal onderwijs en instellingen voor mensen met een beperking. Het streven is om het aantal G voetballers bij SJS verder uit te breiden en daarvoor het benodigde kader te werven en op te leiden.

Programma 29 augustus

10.15 uur opening m.m.v. wethouder Peter Gelling, Henk de Haan en Bert Drenthe
10.45 uur gezamenlijke warming-up o.l.v. Henk de Haan en de SJS 1 selectie en staf
11.15 uur wedstrijden, penaltybokaal, peeremderin en foto-shoots
14.15 uur prijsuitreiking jeugd m.m.v. Henk de Haan, RTV Noord presentator Marcel Nieuwenweg en vertegenwoordigers van de hoofdsponsoren
16.15 uur prijsuitreiking m.m.v. Henk de Haan, RTV Noord presentator Marcel Nieuwenweg en SJS medeoprichter en oudste lid Albert Stevens

Geplaatst door

Programmamaker/hoofdredacteur. Maakt deel uit van het managementteam (MT) streekomroep RTV1

1 Reactie op “Freddie Pranger Memorial – internationaal G voetbaltoernooi

  1. Wat voor een college hebben we in vredesnaam? Is het een idee om de fototentoonstelling ter ere van onze majesteit te schrappen en het geld over te maken naar de gehandicaptensport?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.