Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Groen licht fusie Vlagtwedde en Bellingwedde

worden dit de nieuwe gemeenten in Zuidoost Groningen?

Worden dit de nieuwe gemeenten in Zuidoost Groningen?

GRONINGEN – Het provinciebestuur legt de gemeenten Bellingwedde en Vlagtwedde niets meer in de weg om te fuseren. En de gemeenten Veendam, Stadskanaal en Pekela gaan verkennende gesprekken voeren om te zien of zij samen tot herindeling kunnen komen. Dat bleek vandaag tijdens een bijeenkomst op het provinciehuis.

Totdat het nieuwe college van Gedeputeerde Staten (GS) in mei aantrad, waren er bedenkingen over de nieuwe gemeente Westerwolde. Deze werd als te klein beschouwd. Het nieuwe college van GS geeft gemeenten meer vrijheden om zelf keuzes te maken over herindelingpartners.

Voorwaarde
Voorwaarde is wel dat samengevoegde gemeenten voldoende bestuurskracht hebben om huidige en toekomstige taken uit te kunnen voeren. Het provinciebestuur stelt dat gemeenten zelf verantwoordelijk zijn voor hun bestuurlijke toekomst. Wel wordt waar nodig ondersteuning aangeboden.

Gedeputeerde Patrick Brouns heeft de afgelopen maanden met alle 23 Groninger gemeenten en de Vereniging van Groninger Gemeenten gesproken. Het streven is om eind dit jaar duidelijk te hebben welke gemeenten samen verder gaan. Reeds duidelijk is dat Hoogezand-Sappemeer, Menterwolde en Slochteren samen willen gaan. Dat geldt nu ook voor Vlagtwedde en Bellingwedde en de gemeenten Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn.

Vertrouwen
Brouns stelde dat de afgelopen maanden door diverse gemeenten belangrijke stappen zijn gezet. Ook werd duidelijk dat de provincie er het volste vertrouwen in heeft dat de nieuwe gemeente Westerwolde voldoende bestuurskracht zal hebben.

Burgemeester Janneke Snijder van Bellingwedde reageerde uitermate verheugd op het besluit van GS. “Dit is heel, heel goed nieuws. Eindelijk kunnen we verder met onze eigen herindelingprocedure. De gemeente Westerwolde komt er.” Haar collega Leontien Kompier van Vlagtwedde was net zo blij. ,”Alle lof voor dit provinciebestuur. We kunnen nu vrij snel al het verzoek om een herindeling naar de provincie sturen en die stuurt het dan met een advies naar Den Haag. Dit goede nieuws gaan we zeker vieren in Westerwolde. Op welke manier, dat bepalen we nog.”

Bron: DvhN

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

1 Reactie op “Groen licht fusie Vlagtwedde en Bellingwedde

  1. Fenny Nieuwenhuis

    De gedeputeerde Patrick Brouns heeft bij zijn aantreden bij het provinciebestuur nadrukkelijk gesteld, dat de BURGERS bij de herindeling van de gemeenten in de provincie zouden worden betrokken.
    Ik vraag me af op welke manier hij zich dit voorstelt. Zoals dit bericht vermeldt, heeft de heer Brouns onlangs met alle drieëntwintig gemeenten gesproken. Maar hebben BURGERS volgens hem daarmee dan voldoende mogelijkheid gehad om hun mening te laten horen over de herindelingen?
    Het gaat in dit bericht over twee blije burgemeesters die menen iets te hebben vieren omdat ze bereidt zijn samen te gaan. Mooi, maar hoe zit het met de gemeente Stadskanaal waarin zich dorpen bevinden die graag bij de gemeente Westerwolde willen blijven. Worden zij nog gehoord of wordt de zaak beslist door de gemeenteraden. Dan zeg ik met burgemeester Bakker van Bedum; Provincie, neem het heft zelf in handen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.