Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Donderbus-rijtuig officieel in gebruik genomen

donderbusSTADSKANAAL – Op zaterdag 17 oktober is onder grote belangstelling het ‘Donderbus’-rijtuig BC 117 officieel in gebruik genomen.  Na een langdurige restauratie is de historische materieelcollectie van Museumspoorlijn S.T.A.R. uitgebreid met dit uit 1929 stammende rijtuig.
Rijtuig BC117 is in 1929 gebouwd voor de Deutsche Reichsbahn Gesellschaft als personenrijtuig voor lokale spoorlijnen. Na de Tweede Wereldoorlog is dit rijtuig nog diverse jaren gebruikt door de (Oostduitse) Reichsbahn. Eerst als personenrijtuig, daarna als ‘dienstwagen’. Na vele omzwervingen is dit rijtuig in 2002 bij Museumspoorlijn S.T.A.R. terecht gekomen. De bijnaam ‘Donderbus’ (Duits: Donnerbüchse) kregen de wagens doordat ze tijdens het rijden een sterk ‘dreunend’ geluid maken.

Restauratie
In 2005 is gestart met de restauratie van dit rijtuig. Samen met o.a. werkvoorzieningsschap Wedeka en de inzet van vrijwilligers van Museumspoorlijn S.T.A.R. is de wagen weer goeddeels teruggebracht in de aflevertoestand van 1929. Daarbij zijn de houten banken weer geplaatst met de typische ouderwetse bagagenetten boven de banken. Verlichting in ouderwetse stijl completeren de nostalgische uitstraling van dit rijtuig.

Donateurs- en relatiemiddag
Het rijtuig is in gebruik gesteld tijdens de donateurs- en relatiemiddag. Immers, zonder de bijdragen van donateurs, sponsoren en subsidies was dit project niet in deze vorm mogelijk geweest. Na de ‘openingshandeling’ konden de aanwezigen een korte rit maken met het rijtuig.

Geplaatst door

Programmamaker/hoofdredacteur. Maakt deel uit van het managementteam (MT) streekomroep RTV1

1 Reactie op “Donderbus-rijtuig officieel in gebruik genomen

  1. Wat ik persoonlijk wat jammer vind is dat Tim, om het zomaar te zeggen, niet direct voorstander is van een fatsoenlijke treinverbinding naar Emmen cq Groningen, dat kost volgens hem geld. Terwijl ik nou niet direct denk dat deze activiteiten nou direct kostenloos zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.