Direct naar de inhoud.

Uitbraak kattenziekte in Stadskanaal en omgeving

  • door:
  • op:
Arts en Dier in Stadskanaal
Foto: Arts en Dier vestiging Stadskanaal

STADSKANAAL – In de omgeving van Stadskanaal en de Drentse Monden is de dodelijke kattenziekte uitgebroken. Het zeer besmettelijke parvovirus (kattenziekte) dat de ziekte veroorzaakt komt vooral veel voor bij zwerfkatten, maar treft nu ook huisdieren. Dat zegt RTV Drenthe in een nieuwsbericht.

Het nieuws van de uitbraak zorgt voor een flinke drukte bij de dierenartsen in het gebied. Bezorgde baasjes willen hun dieren nu laten inenten. Als de ziekte eenmaal is geconstateerd, is er vaak weinig meer aan te doen. “De overlevingskans is ongeveer tien procent”, zegt dierarts Bas Dijkstra van dierenartsenpraktijk ‘Arts en Dier’ in Stadskanaal, Klijndijk en Emmen. “Vooral kittens en oudere katten zijn er buitengewoon gevoelig voor, die overleven het zelden.” De symptonen zijn braken en diarree. De katten verliezen ook hun eetlust en kunnen daardoor snel uitdrogen. Het virus is zeer besmettelijk.

Inenten
Volgens Dijkstra moeten kattenbezitters voorzorgmaatregelen nemen vanwege de uitbraak. “Het enige dat helpt is vaccineren”, vertelt hij. De kattenziekte is nog niet in andere delen van Groningen en Drenthe geconstateerd. Toch roepen dierenartsen alle baasjes op hun dier te laten inenten.

 -advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal