Direct naar de inhoud.

Stijldansen op de basisscholen bij Dansschool Poelman

  • door:
  • op:

Cha cha cah cup - PoelmanMUSSELKANAAL – Voor de eerste keer heeft Dansschool Poelman de organisatie op zich genomen voor het project:  Stijldansen op de basisscholen. Vrijdag 11 december 2015 waren de voorrondes van dit basisscholenproject, De ChaChaChaCup.
Vijf basisscholen uit de regio deden mee.  St Antoniusschool uit Musselkanaal, Pork uit Ter Apel, Bonifatiusschool uit Ter Apel, Gerardusschool uit Ter Apel en de St Josephschool van de Zandberg.

Ongeveer 160 kinderen deden hun uiterste best om een plaatsje in de finale te bemachtigen. Jurylid Harm Jan Schadenberg uit Hoogeveen, had het behoorlijk moeilijk om de juiste paren uit te kiezen, want de kinderen waren allemaal heel erg goed. De kinderen hadden in 5 lessen een stukje van de Cha Cha Cha geleerd.

Volgens de etiquette van de danssport wierpen de kinderen van groep 5 en 6 zich in de strijd om de wisselbeker voor hun school te winnen. Uit deze voorrondes werden 40 paren doorgeplaatst naar de finale deze vindt plaats op vrijdag 15 januari, bij dansschool Poelman te Musselkanaal.
Het was een geweldige dag, waar kinderen elkaar hielpen. Vreugde en verdriet lagen heel dicht bij elkaar, het was feliciteerden of elkaar troosten. Maar ook hele trotse ouders, grootouders en andere belangstellenden. Veel lachende gezichten, soms vol spanning en heel veel respect voor elkaar. Dit is ook de opzet van het project. Respect hebben voor elkaar! Stijldansen was vroeger een onderdeel van de opvoeding het is één van de weinige sporten waar je als heer en dame nauw moet samenwerken en vertrouwen moet hebben in elkaar.

De Dansschool “Schadenberg” uit Hoogeveen doet dit al voor de vijfde jaar en heeft Dansschool Poelman uit Musselkanaal geholpen dit project op te zetten.
Doel van dit project is: De opzet van het project was om kinderen van de basisscholen (groep 5 en 6) kennis te laten maken met stijldansen.
Stijldansen was in het verleden het middel bij uitstek om leerlingen bekend te maken met etiquetteregels en hoorde als zodanig bij het ritueel van de opvoeding.
Met het veranderen van de generaties, staat het stijldansen momenteel niet meer hoog op het prioriteitenlijstje van de jeugd en is het opvoedkundige karakter op de achtergrond verdwenen. Een tweede, ook niet onbelangrijk punt, is dat kinderen met stijldansen ervaren dat ze bepaalde coördinatiemogelijkheden stimuleren die in andere bewegingsvormen vaak niet voorkomen. Met stijldansen moet je samen dansen, elkaar in evenwicht houden, elkaar vasthouden, elkaar ondersteunen,
kortom: allemaal zaken die bevorderlijk kunnen zijn voor de lichamelijke coördinatie van kinderen. Als prettige bijkomstigheid speelt ook een conditieverbetering een belangrijke rol bij het volgen van de stijldanslessen. Ook het (positieve) sociale aspect is bij het stijldansen zeer nadrukkelijk aanwezig.
Kinderen die samen stijldansen moeten rekening houden met elkaar, respect hebben voor elkaar, elkaar niet links laten liggen.
Tien weken lang gaf Jan en Monica Poelman van Dansschool Poelman gratis dansles op deze scholen. De eerste twee lessen waren het moeilijks omdat de kinderen nogal sceptisch stonden ten op zicht van het stijldansen. Maar na de derde les waren de meesten helemaal om en zetten ze
hun beste beentje voor! Want wie wil nou niet winnen!

Cha cha cah cup - PoelmanJan en Monica Poelman: “Toen wij begonnen met dit project wisten wij eigenlijk niet hoe de kinderen en de scholen zouden reageren.
Het was moeilijk, vooral de eerste twee lessen. Kinderen zijn hard en zeggen wat ze denken.
Dansen is stom, is niet leuk! Ik wil niet met een meisje dansen enz.. Van alles kregen wij te horen.
80 % vond het dus helemaal niets, maar na de derde les, gingen de kinderen het toch leuk vinden en tijdens de voorrondes waren ze helemaal om.
Nu durven wij te zeggen dat 80% het een geweldig project vinden. Je houdt altijd kinderen die het niet leuk vinden, maar dat mag.
Voetbal vindt ook niet iedereen leuk!
Nog één keer konden alle finalisten van de vijf scholen in de dansschool oefenen voor de grote finale van vrijdag 15 januari 2016 die plaats vindt in de dansschool in Musselkanaal. Van de 80 kinderen die in de finale zitten waren 75 kinderen aanwezig. Dat geeft al aan hoe leuk ze het vinden.
Wij hopen dat de kinderen met een fijn gevoel terug denken aan deze lessen en dat ze weer wat meer respect naar elkaar hebben.

15 januari, vanaf 13.00 uur,  is de grote finale. We zijn trots op al die 160 kinderen!!
Een reactie van één van de juffen: Een fantastisch project! Hoe je kinderen in 5 weken ziet veranderen en enorm enthousiast ziet worden! Ik hoop echt dat jullie volgend jaar met dit project doorgaan! Wij doen dan ook graag weer mee!”



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal