Direct naar de inhoud.

Unieke App Veenkoloniën 250\400 wordt nog mooier

  • door:
  • op:

image001VEENKOLONIËN – Kunst langs de linie gaat nog even door. In het licht van het 250 en 400 jarige jubileum van respectievelijk het Stadskanaal en de Semslinie (de provinciale grens) organiseerde de stichting 250\400 het afgelopen jaar de kunstmanifestatie ‘Kunst langs de linie’. Onderdeel van de manifestatie is het kunstwerk van Jan Robert Leegte, een bijzondere gratis app voor op de iPhone voor bewoners en bezoekers in de kern van Stadskanaal en omgeving. De komende vijf jaar wordt deze app fraaier en fraaier!

Mondriaan in de Veenkoloniën.
De kunstenaar Leegte heeft zich bij het ontwerp van zijn app laten inspireren door het late werk van Mondriaan, zoals Broadway Boogie Woogie. Dit kleurrijke abstracte schilderij van Mondriaan geeft een beeld van het transport en infrastructuur van New York City. En dat is nu precies wat ook de opdracht van de stichting 250\400 was aan de kunstenaar maar dan voor de Veenkoloniën. De Veenkoloniën hadden een uniek watersysteem van wijken, monden, diepen en kanalen. Er is geen regio in de wereld met zo een groot watersysteem met duizenden kilometers met de hand gegraven waterloop en honderden bruggen en sluizen. Deze wateren werden 100 jaar geleden druk bevaren met schepen turf, mest, aardappelen, suikerbieten en graan. Veel van de wijken, monden en diepen is de afgelopen 50 jaar al gedempt en verdwenen. Langs deze wateren staan unieke gebouwen en woonden toen en wonen nu mensen met bijzondere verhalen. Al deze zaken heeft Jan Robert Leegte digitaal en kleurrijk verwerkt in zijn app. Hij kon dat doen omdat er veel kennis en informatie nog gearchiveerd ligt bij bijvoorbeeld het Streekhistorisch Centrum in Stadskanaal, bij het waterschap Hunze en Aa’s en in de provinciale archieven. Hij heeft ook dankbaar gebruik gemaakt van het gedigitaliseerde watersysteem van begin vorige eeuw van de gebroeders Foorthuis, dat terug te vinden is in myPlacebook.nl. Ook hebben zij studie gemaakt van het transport over water in die tijd.  Als de gebruiker van de app nu, vandaag, ergens in Stadskanaal de app gebruikt, dan loopt hij de kans verrast te worden door het feit, dat hij of zij staat boven op een gedempt heel blauw boerendiep, waar heel regelmatig bijvoorbeeld een groenschip met aardappelen langs vaart en met een rode marker staat aangegeven, wie er woonde in het gebouw aan de overzijde. Een vrolijke kleurrijke ervaring!!

250 jaar stadskanaal en 400 jaar semslinieApp wordt nog mooier.
Jan Robert Leegte heeft nu het fundament gelegd om verder op te bouwen. Thans wordt gewerkt aan een nieuw samenwerkingsverband tussen alle eerder genoemde partijen. Met steun van gemeente(n) en het waterschap en samen met o.a. het Streekhistorisch Centrum willen we binnen de organisatie myPlacebook.nl de app verder vullen met historische gegevens en ervaringen. En ook met verhalen over de recente geschiedenis en bijzondere plekken in de Veenkoloniën. We willen jongeren activeren deze verhalen te koppelen aan hun plek en deze in te voeren in de app. Zo wordt ook gesproken met de directie van het Ubbo Emmius over de 100 jaar historie in 2019 van de leerlingen van het Ubbo. Leerlingen denken mee over het verrijken van de app met verhalen van (oud)leerlingen. Dit alles onder het motto: geef ‘face’ aan de ‘place’!
Hij is te downloaded in de app storen en Google Play store.

Tot slot: zoals gezegd loopt de manifestatie Kunst langs de linie af. Nog een week is in Klooster Ter Apel het unieke kunstwerk van Lotte Geeven te zien over de trillingen boven en onder de Veenkoloniën. Komt het zien en ervaren!-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal