Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Korte lontjes

Jaap Duit

Jaap Duit

STADSKANAAL – Bijna alle publieksevenementen zijn afhankelijk van de inzet van vrijwilligers. Niet iedereen kan elk evenement waarderen. Neem bijv. de Knoalster Nacht. Een evenement dat bezocht wordt door tienduizenden maar er zijn ook inwoners die die nacht elders gaan slapen vanwege de herrie. Neem de Klap tot Klaploop op de 2e paasdag. Met ruim 1400 deelnemers en duizenden toeschouwers zou je denken dat dit evenement breed gewaardeerd wordt. Maar toch zijn er burgers die dit evenement maar niks vinden. Het lopen zal ze een worst zijn. Maar dat er wegen voor worden afgezet, is niet acceptabel.

Scheldkanonnade

Dat dit gebeurt voor de veiligheid van de lopers en de toeschouwers en er verkeersregelaars worden ingezet om alles in goede banen te leiden, daarvoor is bij een aantal verkeersdeelnemers geen greintje begrip. Mede als gevolg van nabluswerkzaamheden van een brand aan de Marktstraat in Musselkanaal, moest het parcours met het oog op de veiligheid van de lopers en op last van de politie worden aangepast. Voor een tiental minuten moesten enkele wegen extra worden afgesloten. De vrijwillige verkeersregelaars hebben menig scheldkanonnade mogen incasseren. Opmerkelijk was het aantal op hand zijnde bevallingen waarvoor men met spoed naar het ziekenhuis moest, namelijk negen in een half uur tijd. Een record. Ook het aantal personen dat plotseling gestorven was of op sterven lag was 2e paasdag bijzonder hoog, namelijk vijf in dat half uur. Niet alleen als het gaat om de Klap tot Klaploop maar verkeersregelaars krijgen ook bij andere evenementen in toenemende mate te maken met verkeersdeelnemers die zich asociaal gedragen.

De volgende brief ontving ik:
“Na heel wat jaren met plezier verkeersregelaar te zijn geweest, was het vandaag denk ik wel de ergste dag van allemaal. Vanwege de brand op de Marktstraat in Musselkanaal was het parcours aangepast, dus betekende dit voor ons allemaal omschakelen. Doordat de Stationsstraat werd afgesloten kreeg ik de opdracht om bij de brug naar de 2e Exloermond niks er meer door te laten vanwege een opstopping bij de Stationsbrug. Ik ben minstens 50 x uitgescholden en dan niet met de meest nette woorden (kankermongool- lul – klootzak – eikel etc). Dan vraag ik me af, wat doe ik hier nog. Ik sta hier voor het plezier van menig loper en voor de veiligheid van alle deelnemers. Ik weet niet of ik dit nu nog langer wil. Mijn gezin zit op deze feestdag alleen thuis en ik sta in de stormachtige wind en wordt uitgescholden. Dat is een lelijke domper op mijn feestdagen”.(einde citaat).

Ik neem het op voor deze vrijwilliger en al zijn collega’s. Laten we in deze samenleving goed beseffen dat alle publieksevenementen afhankelijk zijn van de inzet van vrijwilligers. Die verdienen op zijn minst respect en waardering.

Ingezonden: Jaap Duit – voorzitter stichting Klap tot Klaploop

Geplaatst door

Maakt deel uit van het redactie en managementteam (MT)

2 Reacties op “Korte lontjes

  1. Detleff Mellies

    Mooi stukje, Jaap. Het is sowieso tergend hoe men alleen maar denkt aan zijn/haar eigen verschrikkelijke ik, en de situatie niet kan afwegen tegen de belangen van ‘het geheel’.

    Ik vind het ontzettend jammer dat vrijwilligers dit hebben moeten doorstaan, en ik hoop dat ze toch hun trots en roeping kunnen vinden in het plezier dat dit evenement de toeschouwers en deelnemers brengt. De Klap-tot-Klap-loop is een evenement waar Stadskanaal trots op mag zijn, en daarvoor zijn wij allen die het elk jaar weer mogelijk maken heel erg dankbaar!

  2. Als het goed georganiseerd kan ook knosternacht worden georganiseerd door vrijwilligers jaap dat licht aan de mensen die zig hier mee bezig houden de gemeente stadskanaal Niet tegen werkt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.