Direct naar de inhoud.

Warmer en zonniger weer op komst

  • door:
  • op:

 

zomerweertje (f: weeronline)
zomerweertje (f: weeronline)

WEERBERICHT – Week start nat, somber en fris maar vanaf woensdag krijgen we te maken met een warmer en zonniger weertype. De temperatuur gaat flink omhoog naar 20-25 graden aan het eind van de week. Naarmate het warmer wordt neemt de kans op een onweersbui ook weer toe. We kunnen het weer het beste bestempelen als onstabiel zomerweer. Vandaag en morgen moeten we het nog doen met bewolking en stevige buien.

Met een oostenwind wordt in de loop van de week warme lucht naar ons land aangevoerd. Woensdag is het in het oosten al een graad of 20, de dagen daarna wordt het met 21 tot 24 graden nog wat warmer. In het zuiden is zelfs een zomerse 25 graden niet uitgesloten. Op de stranden blijft de temperatuur met 17 tot 21 graden wat achter door wind van zee.

Warm maar niet helemaal droog
Stabiel zomerweer, zoals eerder deze maand, lijkt het helaas niet te worden. Een storing boven Frankrijk komt langzaam dichterbij en de kans op een stevige regen- of onweersbui neemt vanaf donderdag alweer toe. Omdat de buien maar langzaam trekken kan plaatselijk veel water vallen. Door het lokale karakter van de buien zijn er ook plekken waar het gewoon droog en vrij zonnig blijft.

Natuur krijgt vandaag broodnodige water
Vandaag en morgen bevindt Nederland zich op de scheidingslijn tussen hele warme lucht boven Centraal-Europa, en koele lucht boven de Atlantische oceaan. Deze verdeling zien we ook in Nederland terug. Aan de Zeeuwse kust wordt het 15 graden, terwijl het in Groningen en Drenthe plaatselijk 24 graden wordt. In Duitsland is het ronduit heet. Wie vanaf de oostgrens de auto pakt zal binnen een uur de tropische 30 graden van de thermometer aflezen!

Op de grens tussen warme en koude lucht ontstaan veel buien, soms met onweer. Op sommige plekken in ons land kan wel 30 mm regen vallen! Dit mag ook wel een keer, want mei is tot nu toe een kurkdroge maand. In het midden en oosten is plaatselijk maar 5 tot 10 mm gevallen! Het neerslagtekort is gemiddeld over het land opgelopen naar 60 mm en lokaal zelfs naar 90 mm! Begin deze maand verdampte er tijdens de warme en zonovergoten dagen, vanwege lage luchtvochtigheid, heel veel bodemvocht. Daardoor ontstonden de laatste week geregeld natuurbranden.

Maandag komen de meeste buien in het oosten voor. Met 13 tot 16 graden is het dan frisjes voor de tijd van het jaar.

[ weeronline ]-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal