Direct naar de inhoud.

Wat betekent TTIP voor ons, boeren en burgers in Noord-Nederland?

  • door:
  • op:

TTIPZUIDBROEK – Zaterdagmiddag 10 september organiseren Milieudefensie Zuidoost Groningen, FNV, Mondiaal FNV Noord, met een bijdrage van VPRO-Tegenlicht, in Zuidbroek een informatieve bijeenkomst over TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership). De bijeenkomst vindt plaats in De Broeckhof, W.A. Scholtenweg 1 in Zuidbroek (vlak bij station en A7). Aanvang 14 uur, gratis toegang.

TTIP en CETA
Wat betekent TTIP, het vrijhandelsverdrag tussen de EU en de VS, voor ons in Noord-Nederland? En ook wat heeft TTIP te maken met CETA (Comprehensive Economic and Trade Agreement), het verdrag met Canada? Met name komen gevolgen voor voedsel, landbouw, natuur, gaswinning, werkgelegenheid en lonen aan bod. Maar er is ook aandacht voor de voor grote bedrijven zo belangrijke geschillentregeling (voorheen ISDS, nu ICS).

Sprekers
Meindert Schollema, voormalig burgemeester van Pekel, is dagvoorzitter. Sprekers zijn Freek Bersch (Milieudefensie), Sieta van Keimpema (melkveehoudersboard), Keimpe
van der Heide (Akkerbouwersvakbond), Wim Baltussen (FNV) en Bea Blokhuis (Groninger Bodem Beweging). Een samenvatting van de VPRO Tegenlicht-aflevering over TTIP vormt de introductie. Koos Dijksterhuis (columnist Trouw) presenteert een column. En er is ruimte voor vragen en discussie vanuit de zaal.

Voor- en tegenstanders
Al geruime tijd brengt TTIP de gemoederen bezig. Voorstanders wijzen op de mogelijke economische groei en meer werkgelegenheid. Die aannames worden betwist. Tegenstanders wijzen er op dat TTIP ten koste zal gaan van de kwaliteit van werk en veiligheid, van onze democratische besluitvorming, van milieu en klimaat en van de beleidsvrijheid van hogere en lagere overheden. Toch wordt door de Nederlandse regering meegewerkt aan de tot standkoming van dit verdrag.

Gevolgen
Het verdrag zal gevolgen hebben voor iedereen, ook in onze regio. Boeren krijgen te maken met oneerlijke concurrentie, voedselstandaarden gaan omlaag, rechten voor werknemers komen onder druk te staan, er zijn grote risico’s voor de publieke dienstverlening. En daarbij bevoordeelt het arbitragesysteem (ICS) de grote multinationals. Het is belangrijk dat consumenten, werknemers, boeren en burgers worden geïnformeerd en dat druk wordt uitgeoefend op onze regering en parlementariërs.

Aanmelden
De toegang is gratis. Men kan zich aanmelden via bentz47@kpnmail.nl ovv TTIP-bijeenkomst Zuidbroek.

(Ingezonden)-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal