Direct naar de inhoud.

Gemeenten gaan voor innovatieve ouderenzorg

  • door:
  • op:
Archieffoto Refaja ziekenhuis. – (f: R. Wiekenkamp)

STADSKANAAL – De gemeenten in Zuidoost-Groningen en een deel van Drenthe trekken samen op om de zorg in de regio beschikbaar, toegankelijk en kwalitatief op orde te houden. Dit hebben raadsleden van zes gemeenten afgesproken tijdens een overleg op donderdag 21 februari.

 Tijdens een gezamenlijk overleg zijn leden van de gemeenteraden bijgepraat over de betekenis van het eerder deze maand gepresenteerde rapport van het kernteam ’Zorg voor de Regio’ en zijn de contouren neergezet voor het vervolgtraject om tot duurzame zorg in Zuidoost-Groningen te komen.

 Nog veel vragen

De gemeenten willen duidelijkheid, maar dat geeft het rapport niet. Daarom neemt de gemeente Stadskanaal, namens de gezamenlijke gemeenten, het initiatief voor een ‘zorgoverleg voor de regio Zuidoost-Groningen’, waarbij zorgverzekeraars, ziekenhuizen, zorggroepen Meander en BCN en huisartsen aanschuiven. Dit zorgoverleg moet leiden tot concrete plannen om te investeren in een duurzame zorgketen in dit kwetsbare gebied. De Commissaris van de Koning René Paas is gevraagd voorzitter te worden van dit overleg.

Refaja Stadskanaal

Investeren in de streek

De rol van een ziekenhuis in de zorgketen, zoals het Refaja, veranderd. Maar dat mag niet leiden tot mindere zorg voor de inwoners van Zuidoost-Groningen ten opzichte van de rest van Nederland. De leden van de zes gemeenteraden vinden dan ook dat als er zorg uit het ziekenhuis verdwijnt er iets anders voor terug moet komen. Er moet daarom duurzaam geïnvesteerd worden in de sterk vergrijsde en kwetsbare streek. Met name in zorg voor ouderen en kwetsbare groepen, het ambulancevervoer en de niet levensbedreigende spoedhulp. Dat kan met nieuwe, innovatieve, vormen van zorg en door goed samen te werken in de gehele keten. Dit vergt structurele investeringen van een betrokken overheid en de zorgverzekeraars.

Wat de gemeenten betreft wordt Zuidoost-Groningen dé regio van Nederland voor innovatieve ouderenzorg.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal