Direct naar de inhoud.

Speeddate tegen eenzaamheid: ‘Hoe ziet je huis eruit?

  • door:
  • op:
Een scholier en een oudere tijdens de speeddate (foto: Jeroen Willems)

VEENDAM – Tijdens de Week tegen Eenzaamheid worden er tal van activiteiten georganiseerd om mensen met elkaar in contact te brengen. In appartementencomplex De Meerpaal in Veendam gingen ouderen dinsdag speeddaten met jongeren.

De ouderen en jongeren zitten allebei aan een kant van de tafel. Om de vier minuten gaat een bel en schuiven de jongeren een plekje door. De gesprekken worden op gang geholpen door kaartjes die op de tafel liggen. Er staan vragen op over dagelijkse zaken zoals: Hoe ziet je huis eruit? Krijg je ook kleedgeld?

‘Ik voel me niet eenzaam’

De jongeren en ouderen praten honderduit en de gesprekstijd wordt al tijdens het eerste gesprek met twee minuten verlengd. ‘Ik vind het heel erg leuk’, zegt Berend Botman die sinds mei in het appartementencomplex woont.

‘Ik voel me niet eenzaam. Ik ben nog mobiel en kan overal naar toe. Ik ben vorige week nog vijf dagen in Tirol geweest, maar ik vind het leuk om met de jeugd in contact te komen’, zegt Botman.

“Ik vind het gewoon heel leuk om onder ouderen te zijn” (Lindsey Wolgen (14) – Scholier)

De speeddate is tot stand gekomen door de samenwerking van woningcorporatie Acantus, de woonbond, welzijnsorganisatie Compaen en het Winkler Prins.

‘De scholieren kunnen via deze maatschappelijke stage punten halen en ze zijn echt heel erg enthousiast. Ook in de pauze blijven ze gewoon gezellig bij de ouderen zitten. Binnenkort gaan ze zelf activiteiten organiseren’, zegt Ineke van Loo van Compaen.

Straks ook een baan in de zorg?

Meerdere scholieren overwegen later in de zorg te gaan werken. Door aan de speeddate mee te doen, krijgen ze een goed beeld van wat ze later kunnen verwachten. De 14-jarige Lindsey Wolgen uit Veendam kletst heel wat af deze middag. ‘Ik vind het gewoon heel erg leuk om onder ouderen te zijn en met ze te praten. Ik toon heel veel interesse in ze’, zegt Lindsey.

Volgende maand gaan de scholieren wandelen met de ouderen uit De Meerpaal. In december staat er een schilderworkshop gepland.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal