Direct naar de inhoud.

Winkler Prins bouwt verder aan schoolcampus in Veendam: ‘We hebben er veel muren uitgehaald’

  • door:
  • op:
Ook de voorzijde van het hoofdgebouw wordt flink aangepakt (foto: Jeroen Willems)

VEENDAM – Er wordt flink doorgetimmerd op het Leer- en Sportpark aan de Langeleegte in Veendam. Na het vorig jaar opgeleverde gebouw voor de brugklassers en de ‘skillsgarden’ naast het oude stadion wordt er nu hard gewerkt aan de renovatie van het hoofdgebouw van het Winkler Prins.

Het pand, dat stamt uit 1987, is door bouwvakkers in de afgelopen maanden vrijwel compleet gestript. Facilitair directeur Frans Warntjes laat de vorderingen trots zien.

‘We zijn hier op de derde etage, waar de natuur- en scheikundelokalen komen. En wat opvalt is dat we heel veel daglicht in het gebouw hebben gebracht. Het wordt een duurzaam gebouw met een goeie ventilatie’, zegt Warntjes.

Facilitair directeur Frans Warntjes van het Winkler Prins op een van de toekomstige leerpleinen (foto: Jeroen Willems)
De sloopwerkzaamheden zijn bijna klaar, en de opbouwwerkzaamheden kunnen beginnen. Het gebouw wordt aangepast aan de maatstaven van deze tijd.
Warntjes: ‘Tegenwoordig werken we graag projectmatig, dus de wens van de school was ook grote leerpleinen, waarin we kinderen kunnen laten samenwerken, dus we hebben er ook letterlijk heel veel muren uitgehaald. We hebbend die ruimtes opengewerkt en opnieuw ingedeeld.’
We laten tachtig procent van het materiaal in stand
(Frans Warntjes, directeur Winkler Prins)

Luchtzuiverend tapijt

Duurzaamheid vond Warntjes eerder maar een modewoord, maar inmiddels is de facilitair directeur helemaal om. In het gebouw wordt straks gebruik gemaakt van led-verlichting, hr++ beglazing en op de twee nog te bouwen sporthallen komen 360 zonnepanelen voor de energiebehoefte van het hoofdgebouw.

‘Verder werken we zoveel mogelijk circulair. We hebben bijvoorbeeld een groot deel van het meubilair een opknapbeurt gegeven zodat dat gewoon weer gebruikt kan worden. In de lokalen wordt trouwens gewerkt met luchtzuiverend tapijt’, zegt Warntjes.

Duurzaam

Er is ook naar nieuwbouw gekeken, maar uiteindelijk is toch voor renovatie gekozen. En dat is niet alleen een financiĆ«le keuze. ‘Duurzaamheid is ook een ding. We laten hier toch 80 procent van het materiaal in stand.’

Impressie van de nieuwe leerpleinen (bron: Winkler Prins)

Trots

Warntjes wil graag dat de leerlingen trots zijn op hun school en op het gebied waar ze vandaan komen. Bij de verbouwing van het hoofdgebouw wordt daarom het vorig jaar opgeleverde brugklasgebouw als voorbeeld genomen. Het gebouw doet met zijn rode bakstenen en typische ontwerp denken aan de industriepanden in Oost-Groningen. Aan de binnenkant zijn een aantal wanden behangen met grote foto’s van onder andere het centraal station in Groningen en de oude strokartonfabriek in Scheemda tijdens festival Grasnapolsky.

‘Leerlingen moeten zien dat we een heel mooi gebied leven en dat ze na hun schooltijd niet gelijk hoeven te vertrekken. We leven in een heel mooi gebied waar van alles te doen is.’

Oplevering 2023

De verwachting is dat de scholieren begin 2023 weer gebruik kunnen maken van het hoofdgebouw.

Bouwvakkers aan het werk op de begane grond van het hoofdgebouw (foto: Jeroen Willems)

Dit is een artikel van RTV Noord en Jeroen Willems. RTV1 en RTV Noord werken intensief samen om de lokale journalistiek te versterken.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal