Direct naar de inhoud.

Toekomst jugendstilpand Veendam nog ongewis

  • door:
  • op:
Het jugendstilpand aan het Beneden Oosterdiep (foto: Ariënne Dozeman / RTV1)

VEENDAM – Het jugendstilpand aan het Beneden Oosterdiep 141 in Veendam staat al jaren leeg. Verschillende partijen zijn begaan met het lot van dit monument. Is er al iets meer bekend over de plannen?

Erfgoedvereniging Bond Heemschut uitte al eerder haar zorgen over de verpaupering van de monumentale villa. Ook ontvingen burgemeester en wethouders brieven van bezorgde inwoners.

Aan haar lot overgelaten

De monumentale villa is door een vorige eigenaar jarenlang aan haar lot overgelaten. De huidige eigenaar had de intentie het pand stap voor stap te herstellen.

Een gebroken ruit in de monumentale villa (foto: Ariënne Dozeman / RTV1)

Deze plannen liepen onder mee vertraging op omdat bezwaar werd aangetekend tegen een omgevingsvergunning die is verleend als onderdeel van het herstelplan. Dit bezwaar kwam van erfgoedvereniging Bond Heemschut.

Bernard Stifort van Bond Heemschut: ‘Wij willen dat eerst de cultuurhistorische waarde in beeld wordt gebracht. Je kan dan een goed plan maken om het pand in ere te herstellen en niet, zoals nu gebeurt, in kleine stukjes. Daarom hebben we als Bond Heemschut ook bezwaar aangetekend tegen de omgevingsvergunning van het herstelplan.’

Weer verkopen

De huidige eigenaar wil de villa nu graag verkopen aan een aannemer. Daarvoor zal de eigenaar met ondersteuning van het RWLP (het Regionaal Woon- en Leefbaarheidsplan Oost-Groningen) nog een aantal werkzaamheden uitvoeren. Het is dus goed mogelijke de komende tijd steigers bij het pand te zien staan.

De voordeur van de villa (foto: Ariënne Dozeman / RTV1)

Geen sprake van sloop

De gemeente laat weten dat er geen sloopvergunning is afgegeven, ook zijn er geen plannen voor de sloop van het pand bekend.

Wel is het pand meegenomen in de aanpak van rotte kiezen. Hierin is extra aandacht voor niet goed onderhouden of verpauperde panden die een negatief effect hebben op de omgeving. Hierover heeft de gemeente contact met de eigenaar.

 -advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal