Direct naar de inhoud.

Stadskanaal en Veendam lopen achter als het gaat om zonnepanelen op daken

  • door:
  • op:
Zonnepanelendichtheid (bron: zonneplan)

REGIO – De provincie Groningen heeft de grootste zonnepanelendichtheid van Nederland. Van alle Groningse koopwoningen die geschikt zijn voor zonnepanelen, wekt 34 procent inmiddels eigen stroom op. Daarmee scoort de provincie hoger dan het landelijk gemiddelde van 27 procent. Opvallend is dat Veendam en Stadskanaal achterblijven.

Maar binnen Groningen zijn er wel grote verschillen tussen de gemeentes. In bijvoorbeeld Het Hogeland wekt 49 procent van alle koopwoningen met een geschikt dak eigen stroom op. Terwijl dit in Stadskanaal zo’n 21 procent is. Veendam doet het iets beter met ruim 26 procent.

Laagste inkomens scoren slechtst

Er is een duidelijk verband zichtbaar tussen financiƫle mogelijkheden en de populariteit van zonnepanelen. Drie van de vier gemeenten waarin de zonnepanelendichtheid het laagst is, behoren ook tot de Groningse gemeenten met het laagste gemiddelde inkomen en de laagste woningwaarde.

Inkomen en woningwaarde Groningse gemeenten (bron: zonneplan)

Geschikte daken

In het onderzoek heeft Zonneplan alleen gekeken naar koopwoningen met een dak dat geschikt is voor zonnepanelen. Dit doen zij op basis van actuele luchtfoto’s.

Zonnepanelendichtheid op daken in Nederland (bron: zonneplan)



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal