Direct naar de inhoud.

Acantus gaat woningen in Veendammer wijk Noordwest renoveren, bewoners zijn sceptisch

  • door:
  • op:
Sociale huurwoningen in de H.J. Topstraat in Veendam (foto: Janique Snijder)

VEENDAM – Jaren was onduidelijk wat er met hun verouderde huurwoningen zou gebeuren. Maar in februari ontvingen de bewoners van de Veendamse wijk Noordwest dan toch een brief van Acantus. Hierin was te lezen dat de woningbouwvereniging de huizen gaat renoveren.

Die renovatie kan op zijn vroegst in de zomer van 2023 beginnen. Een goede inventarisatie en voorbereiding zijn volgens de woningbouwvereniging belangrijk. Ook houdt Acantus een slag om de arm door te schrijven dat het om een ‘voorlopige planning gaat’ en het ‘mogelijk is dat er iets gebeurt waardoor de planning wijzigt’.

Eindelijk

Jade Roggekamp woont sinds januari 2020 aan de Minervastraat. ‘Mijn eerste reactie op de brief was, hèhè, eindelijk.’ Tegelijk is ze sceptisch, ‘want ze hebben al vaker beloofd dat er iets zou gebeuren’. Toch wil ze Acantus wel de kans geven hun belofte waar te maken.

‘Er valt niks meer te renoveren’

Anna Wiebrants en haar man wonen al ruim elf jaar in de H.J. Topstraat. Volgens haar valt er niks meer te renoveren aan de woningen en is sloop de enige optie. Zelf hopen ze de renovatie niet meer mee te maken, ze zijn op zoek naar een andere woning.

Anna Wiebrants in haar woning in de H.J. Topstraat (foto: Ariënne Dozeman / RTV1)

Uit onderzoek door een bouwkundig adviesbureau blijkt volgens Acantus dat renovatie van de woningen wel degelijk kan. Bovendien blijven volgens de woningbouwvereniging hierdoor goedkope huurwoningen beschikbaar in Veendam. ‘Bij Acantus staan betaalbare woonlasten voorop’, laat een woordvoerder weten. ‘Wanneer we de woningen zouden gaan slopen, dan komen hier duurdere woningen voor terug. Dit heeft te maken met de huidige bouwprijzen.’

Jullie gaan je gang maar, ik hoop tegen die tijd weg te zijn

Anna Wiebrants – inwoonster van de wijk Noordwest

Door renovatie te verkiezen boven sloop kunnen de mensen volgens Acantus in hun woning blijven wonen en blijft de huurstijging beperkt. Sloop en nieuwbouw zou volgens de woningbouwvereniging bovendien veel langer duren.

Acantus is inmiddels gestart met het voorbereidende onderzoek. Zodra er een volledig overzicht is van alle woningen wordt er een plan van aanpak gemaakt. Ook Wiebrants kreeg een man of vijf over de vloer in opdracht van Acantus. ‘Ik zei: jullie gaan je gang maar, ik hoop tegen die tijd weg te zijn.’ Ze vreest dat de renovatie nog wel even op zich laat wachten, ‘en het is dan ook nog maar afwachten waar in de wijk ze beginnen.’

Vocht, tocht en schimmel

Janique Snijder woont sinds juli 2018 in de wijk. Ze kampt met gezondheidsklachten die ze wijdt aan vocht, tocht en schimmel in haar woning.

Zo heeft ze last van haar keel, neus en oren. De huisarts kan weinig doen en heeft haar doorverwezen naar een KNO-arts. Snijder: ‘Ik word er ’s nachts wakker van, dan zit ik helemaal dicht en krijg extreme niesbuien.’

Janique Snijder in haar huurwoning in de Veendamse wijk Noordwest (eigen foto)

Schimmel in je leasebed

Haar katten heeft Snijder al weggedaan, maar dat mocht niet baten. ‘Ik ben bekaf en heb een heel kort lontje.’ De hele situatie bezorgt haar veel stress en heeft zijn weerslag op haar studie. ‘Ik heb bijvoorbeeld een leasebed, wat als de schimmel daar inmiddels is ingetrokken?’

Als de woning niet veilig is, laten we er geen mensen wonen

Woordvoerder Acantus

Hoewel niet bewezen is dat de klachten worden veroorzaakt door haar woning, is Snijder er zeker van. Wanneer ze een paar dagen van huis is knapt ze naar eigen zeggen op. Ook Wiebrants en Roggekamp zijn ervan overtuigd dat de woningen slecht zijn voor je gezondheid.

Woninggebruik

De renovatie moet de portiekwoningen volgens Acantus comfortabeler en energiezuiniger maken. Ook worden vocht- en schimmelproblemen aangepakt.

Maar, het ontstaan van schimmel heeft volgens hen ook te maken met het gebruik van de woning. ‘Als de woning niet veilig is, laten we er natuurlijk geen mensen wonen’, aldus de woordvoerder.

Ramen open en kachel aan

Wel geeft Acantus toe dat het risico op schimmel hoger is bij oudere woningen. ‘Dan is het belangrijk dat de woningen voldoende gelucht wordt en dat de verwarming aan staat om de lucht droog te houden. Gebeurt dat onvoldoende, dan kan schimmel ontstaan.’

De Minervastraat in OostWest (foto: Ariënne Dozeman / RTV1)

De ramen open en de kachel aan is niet erg energiezuinig en niet goed voor de portemonnee. Isoleren en mechanische ventilatie moeten ervoor gaan zorgen dat de woningen gaan voldoen aan de woonwensen van deze tijd.

Een huurprijs die past bij de woning

Snijder heeft haar bedenkingen bij de renovatie. ‘Ik moet het nog zien. De woningen zijn zo oud, ze moeten volgens mij dan aan heel wat dingen wat doen.’ Bovenaan haar verlanglijstje staat het vervangen van de kozijnen en een goede ventilatie.

Elke dag is voor mij te lang, mijn lontje is gewoon op

Janique Snijder – inwoonster van de wijk Noordwest

Ze heeft overwogen om minder of geen huur meer te betalen, tot ze ergens naartoe kan waar ze niet ziek wordt. Snijder: ‘Ik betaal nu iedere maand geld om ziek te zijn.’

Acantus geeft te kennen te streven naar een betaalbare huur, die past bij de waarde van de woning. ‘Bij dit soort oude woningen is de huurprijs vaak laag’, aldus de woordvoerder.

Na renovatie zal de huurprijs stijgen. Daar tegenover staat volgens Acantus dat bijvoorbeeld de energielasten zullen dalen.

Elke dag eentje teveel

Dat de renovatie tijd kost, daarvoor hebben de buurtbewoners best begrip. Maar ze zijn het er ook over eens dat Acantus veel te laat is begonnen. Jade: ‘Deze buurt zit al jaren in onzekerheid.’ Snijder: ‘Elke dag is voor mij te lang, het gaat om mijn gezondheid en mijn lontje is gewoon op.’-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal