Direct naar de inhoud.

Buurtmarkt Veendam Noordwest brengt de mensen bij elkaar

  • door:
  • op:

VEENDAM – In de wijk Veendam Noordwest werd afgelopen woensdag een buurtmarkt georganiseerd. De markt is onderdeel van het project Noordwest op zijn best waarin woningcorporatie Acantus, de gemeente en verschillende sociale instanties de handen ineenslaan om de buurt te verbeteren.

Het pleintje naast CBS de Kern stond woensdagmiddag vol kleurrijke kraampjes. Verschillende organisaties presenteerden zich hier aan de buurtbewoners.

Zoals Babygoed, een organisatie die babyspullen weggeeft aan mensen die dat goed kunnen gebruiken. Of Buurtgezinnen, een initiatief dat gezinnen die het moeilijk hebben koppelt aan steungezinnen. Ook kon er kennis worden gemaakt met het buurtteam, gaven energiecoaches advies over het verduurzamen van je woning en konden de kinderen spelletjes doen en knutselen.

Het draaiorgel zorgde voor een gezellig sfeer (foto: Ariënne Dozeman)

Noordwest op zijn best

De markt is onderdeel van het grotere buurtproject Noordwest op zijn best. Bij deze wijkaanpak gaat het om de renovatie van de woningen, maar ook het aanpakken van sociale vraagstukken. Theo Adema is de projectleider: ‘Woningen en groen zijn aan vernieuwing toe, maar in deze buurt wonen ook relatief veel mensen die het wat moeilijker hebben’.

Door met een enquête langs de deuren te gaan is uitgezocht wat er speelt in de wijk. Die input wordt gebruikt om de wijk te verbeteren. Wethouder Ans Grimbergen: ‘Deze wijk is van de bewoners. Het gaat om omkijken naar elkaar en er samen een buurt van maken waar mensen graag wonen.’

Huiskamer van de buurt

Zo heeft Acantus een woning beschikbaar gesteld als ‘huiskamer’. Hier kan iedereen terecht met vragen, problemen of gewoon voor een kop koffie.

Bewoners van de wijk Noordwest (foto: Gerard Dekens)

Henk Korthuis en zijn vriendin wonen ongeveer twee jaar in de wijk. Net als veel anderen ergert hij zich aan de haveloze tuintjes, slecht onderhouden speeltuin en auto’s die veel te hard rijden. Toch woont hij graag in Noordwest. Over het buurtproject is hij positief. Het zorgt ervoor dat mensen elkaar leren kennen en helpen. Henk: ‘Als ik mijn tuintje aan het schoffelen ben, dan vraag ik de buurman of hij ook meteen zin heeft om aan de slag te gaan.’ Bewoners die zelf geen tuingereedschap hebben kunnen dat lenen bij de huiskamer.

Of het werkt? Volgens Theo Adema gaat het om het opbouwen van vertrouwen, dat kost soms tijd. Maar; ‘het werkt vooral niet als je het niet doet.’

De buurtmarkt werd geopend door wethouder Ans Grimbergen (r) en Anita Tijsma, bestuurder van Acantus. En wel door een ‘smoothie te trappen’ op een shake-fiets. (foto: Gerard Dekens)

 -advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal