Direct naar de inhoud.

Bewoners Veendam Noordwest aan zet

  • door:
  • op:
Foto’s Henk Drenth

VEENDAM – Op dinsdag 18 augustus is de werkgroep ‘Fysiek Samen’ de wijk Veendam Noordwest in geweest. Dit onder het motto ‘Noordwest op z’n best’. De werkgroep ging bij de bewoners langs met vragenlijsten i.v.m. toekomstplannen als voortraject voor het aanpakken van 325 woningen in de wijk. Men wil niet alleen de huidige situatie van de buurt in kaart hebben en weten wat er precies nodig is, maar ook de wensen van de bewoners.

Als samenwerkende partijen gaan de gemeente Veendam, woningcorporatie Acantus, de Commissie Huurzaken en welzijnsorganisatie Compaen de bewonerswensen gebruiken voor het maken van het “toekomstplan”. Onder de noemer ‘Bewoners Veendam Noordwest aan zet’ toog men de wijk in om ook alvast direct wensen van bewoners te horen.

Toekomst

Deze aftrap is een vervolg op het informele werkbezoek door gedeputeerde Tjeerd van Dekken op 15 juli. ‘Fysiek samen’ is met de toekomplannen in de wijk onderdeel van het overkoepelende Regiodeal. In de wijk Noordwest zijn de meeste woningen in de jaren ’50 neergezet. Er staan 325 huizen die verhuurd worden door Acantus, 177 huizen zijn van particuliere eigenaren. Relatief veel huizen zijn portiekwoningen.
Er wordt gedacht aan renovatie of nieuwbouw. Maar wat het precies gaat inhouden is nog niet bekend. Dat is ook aan de woningbouwcorporatie. De betrokken partijen hebben het RWLP (Regionaal Woon- en Leefbaarheidsplan) gevraagd de projectleiding te verzorgen. Het plan voor het toekomstbestendig maken van de buurt is naar verwachting voor de zomer van 2021 opgesteld.

Thuis voelen in je eigen wijk

Wethouder Wonen Ans Grimbergen vindt het heel belangrijk om de bewoners nu alvast te horen. “Want het is hun huis, hun wijk en hun thuis. Dan is het belangrijk om te weten wat ze anders zouden willen in de wijk, en wat er goed gaat. We willen ook graag dat ze zich weer thuis voelen in deze wijk. En dat ze het met elkaar doen. Naar elkaar omkijken, maar ook voor de wijk zorgen. Zodat die mooi blijft en het er ook fijn wonen blijft.” Acantus manager Wonen Linda Stol vertelde trots te zijn op zo’n mooi project. Wat er precies uit kan komen is best wel spannend omdat het nog onbekend is. Als het gaat over de aanpak van de woningen; wat zou dan de huur van zo’n woning zijn. Is zo’n woning ook energieneutraal zodat ook de totale woonlasten betaalbaar blijft. “Het zijn ambities waar Acantus sowieso aan werkt en er ook in Noordwest zeker aandacht voor zal zijn. Er gaat iets komen waarvan we zeker weten dat het een ontwikkeling is die we met elkaar willen. Daarom is ook de samenwerking zo mooi. Hoe mooi is het als er een hele mooie nieuwe frisse wijk is waar iedereen fijn woont en om elkaar denkt.”

Informatiestand

De Commissie Huurzaken met Rini van der Meer, Geziena Woltjes-Perdok, Henk Biemold, Deborah Vermaas en Jannie Trip waren met een informatiestand aanwezig in de wijk. “Het liefst hebben we dat bewoners ook in de werkgroep gaan voor het meedenken”, spreekt Rini van der Meer haar wens uit. “Het zal niet allemaal worden uitgevoerd, maar je kunt wel invloed uitoefenen. En je kunt mee gaan overleggen.”
Op dinsdag 25 augustus is men weer in de wijk present, en kunnen de bewoners de ingevulde enquêtes weer inleveren bij de Commissie Huurzaken.

De gebiedsgerichte aanpak binnen de Regiodeal is veel breder dan alleen de aanpak van woningen en het openbare gebied. De samenwerkende partijen zetten in op goede opleidingen, meer kans op werk, goede voorzieningen, het verbeteren van de gezondheid en het behouden van een mooie woonomgeving. De samenwerkende partijen werken samen aan de totstandkoming van het plan en trekken ook in de uitvoering samen op. – (Een bijdrage van Henk Drenth)-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal