Direct naar de inhoud.

‘Tien tot vijftien’ fietsen gestolen uit stalling in Veendam

  • door:
  • op:
Mariska Koster uit Veendam zit nu zonder fiets | Foto: RTV Noord/Elwin Baas
VEENDAM – ‘Shit, mijn fiets is weg; de zoveelste.’ Dat is wat Mariska Koster uit Veendam dacht toen ze zondag de fietsenstalling van appartementencomplex De Meerpaal binnenliep.
De afgelopen tijd worden opvallend veel fietsen gestolen uit de stalling, waar je zonder sleutel niet in kunt komen.

Tien tot vijftien gestolen fietsen

‘Mijn fiets is in juli gestolen’, vertelt Suzanna de Bruijn. Zij woont al veertien jaar in het complex. ‘Er is nog een fiets gestolen van iemand hier op de gang en nog een van iemand op de eerste verdieping én nog een van iemand op de derde verdieping.’ En daar blijft het niet bij volgens Koster. ‘De afgelopen tijd zijn er tien tot vijftien fietsen gestolen. Misschien wel meer.’

‘Het is een inbreuk op je veiligheid,’ vertelt Koster. Daar is medebewoner De Bruijn het mee eens. ‘Ik heb er wel last van.’

Niet verzekerd

‘Dit was mijn enige vervoermiddel’, zegt Koster. ‘Anderen hebben een auto. Ik had een elektrische fiets en die kon ik nét betalen. Daar komt ook nog bij dat ik de fiets niet had verzekerd, omdat je na drie jaar uit de verzekering bent en ik had hem vier jaar, dus was dat weggegooid geld.’

Een oplossing moet er volgens de bewoners snel komen. ‘Er moeten camera’s komen te hangen,’ zegt De Bruijn. ‘Dat heeft woningbouwvereniging Acantus ons al een hele tijd geleden beloofd.’

Voet tussen de deur

Bewoners van het complex weten niet wie dit doet en hoe het gebeurt. Al heeft Koster wel een vermoeden hoe iemand binnen kan komen. ‘De deur opent middels een sensor en die reageert heel snel. Je hoeft je voet er maar tussen te zetten en je bent binnen.’
Mariska Koster heeft een vermoeden hoe de dief binnenkomt | Foto: RTV Noord

‘Stuk minder fietsen’

Woningcorporatie Acantus is bekend met het fietsenprobleem, maar volgens haar ligt het aantal gestolen fietsen vele malen lager dan de genoemde tien tot vijftien. ‘Het zijn een stuk minder fietsen’, vertelt een woordvoerder.
‘Vijf maanden geleden zijn vier elektrische fietsen gestolen en afgelopen maand weer één. De diefstal van vijf maanden geleden was voor ons aanleiding om iets te doen aan de beveiliging. Daarom worden op 5 januari camera’s geplaatst en zijn we in gesprek met de politie over andere eventueel te nemen maatregelen.’
Dit is een artikel van RTV Noord. RTV1 en RTV Noord werken de komende tijd nauw samen om meer lokaal nieuws te brengen. -advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal