Direct naar de inhoud.

Gemeente Stadskanaal op bezoek bij innovatieve boerderij

  • door:
  • op:
Het bezoek aan de biologische boerderij in Musselkanaal (foto: gemeente Stadskanaal)

MUSSELKANAAL – Jaap Dun is een innovatieve biologische boer uit Musselkanaal. Om meer te kunnen betekenen in de vernieuwingsopgave waar boeren voor staan wil hij graag een proefboerderij starten. Het college van Stadskanaal bezocht dinsdag 12 oktober, samen met het college van Gedeputeerde Staten, de Maatschap Dun.

Tijdens het bezoek vertelde Dun over de uitdagingen die je als innoverende boer tegenkomt. Dun: “Als innoverende boer ben je erg kwetsbaar en er is nauwelijks een vangnet. Je levert vaak ook netto opbrengst in. De behoefte om te veranderen en meer duurzaam te ontwikkelen is er zeker, maar het is ook noodzaak. In Europa is het vanaf 2030 nodig om 25 % van ons areaal biologisch in te vullen. Daarom willen we gaan experimenteren om de overstap makkelijker, maar vooral ook inzichtelijker te maken.”

Het duurzaam vernieuwen van je bedrijfsvoering is volgens Dun niet altijd eenvoudig. Subsidietrajecten zijn bijvoorbeeld vaak ingewikkeld en tijdrovend en er is niet altijd voldoende ondersteuning. Daarom wil Dun graag de status proefboerderij krijgen. Daarmee is het mogelijke om aan allerlei praktijkonderzoeken mee te doen. Andere boeren kunnen delen in de kennis die hiermee wordt opgedaan. Ook is het de bedoeling samenwerking te zoeken met andere lokale partijen, zodat een innovatief kennisnetwerk voor duurzame biologische bedrijfsvoering ontstaat.

Steun vanuit de provincie is hierbij volgens Dun cruciaal. De provincie en de gemeente hebben de ambitie uitgesproken om samen op te trekken als het gaat om regionale uitdagingen.

 

 -advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal