Direct naar de inhoud.

Muziek voor bewoners met dementie in de Paasbergen

  • door:
  • op:

Mevrouw Ottens-Teunissen, deelnemer van Music & Memory, geniet van de muziek op de koptelefoon (fotograaf Paul Blaak)
Mevrouw Ottens-Teunissen, deelnemer van Music & Memory, geniet van de muziek op de koptelefoon (fotograaf Paul Blaak)
ODOORN – Treant Zorggroep bekommert zich om de kwaliteit van leven van al haar cliënten en bewoners. Een mooi voorbeeld is het muziekproject in De Paasbergen in Odoorn. Bewoners met dementie kunnen binnenkort hun persoonlijke, favoriete muziek beluisteren. Dit geeft ze nieuwe zingeving en helpt bij het maken van verbinding met hun omgeving.

Music & Memory
De Paasbergen neemt deel aan het internationale programma Music & Memory. Projectleider Paul Blaak legt uit waarom de muziek zo belangrijk is voor deze mensen: ‘Door het luisteren naar wat vroeger hun favoriete muziek was, komen hun eigen herinneringen vaak terug. Hun levensgeschiedenis. Ze hervinden daardoor hun identiteit. Er gebeuren wonderlijke dingen door de muziek. Mensen die in zichzelf gekeerd zijn, zijn na het luisteren soms ineens weer in staat tot een gesprekje. Dat is onbetaalbaar, voor hunzelf en hun naasten.’

Ipod of Iphone
Een werkgroep binnen De Paasbergen inventariseert per deelnemende bewoner wat vroeger hun favoriete muziek was. ‘Deze muziek wordt verzameld en in een iTunes-muziek bibliotheek gezet. Per bewoner wordt een afspeellijst gemaakt’, aldus Paul Blaak. Bewoners kunnen vervolgens individueel met hulp van een iPod of iPhone en hoofdtelefoon zijn/haar muziek beluisteren. ‘De eerste reacties zijn erg enthousiast. Mocht iemand nog oudere, ongebruikte iPods of iPhones hebben, dan houdt De Paasbergen zich van harte aanbevolen. Mensen kunnen reageren via g.p.blaak@treant.nl.’

Financiering en deelname aan Music & Memory is gerealiseerd door steun van de Stichting Waar een Wil is en de Stichting Vitaal Paasbergen.

Meer weten? Zie youtube: “Henry Alive Inside, Nederlandse ondertitels”.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal