Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Stadskanaal onder Stoom prachtig spektakel

stadskanaal-onder-stoom-door-meijer-2016STADSKANAAL – Stoomtreinen, stoomwalsen, stralend weer en veel bezoekers: de derde editie van Stadskanaal onder Stoom was een groot succes. Zo’n drieduizend bezoekers wisten dit weekend Museumspoorlijn STAR weer goed te vinden. De stoomtreinritten met stoomlocomotief “Niedersachsen” van de Eisenbahnfreunde Hasetal uit Haselünne trokken veel belangstelling op het traject Stadskanaal-Musselkanaal. Van Stadskanaal naar Veendam reed de 130 ton zware stoomlocomotief 52 8060 van Museumspoorlijn STAR. Met name op zondagmiddag waren de treinen afgeladen vol en moesten bezoekers een latere trein nemen. Alle rijvaardige passagiersrijtuigen van de STAR waren in drie verschillende treinsamenstellingen op de baan.

PA6STAR op de kortegolf

PA6STAR op de kortegolf

Gezellige drukte
Op het emplacement Stadskanaal was het een gezellige drukte rondom de stoomwalsen, treinen en historische vrachtauto’s. De stoomwalsen trokken eveneens veel bekijks tijdens een rondrit door het centrum van Stadskanaal op zaterdagmiddag. Ook stoomboot ‘De Jonge Wachter’ had veel bezoekers op de vaarten naar het centrum van Stadskanaal. Radioamateurs van de Vereniging Experimenteel Radio Onderzoek Nederland (VERON) maakten radioverbindingen op de kortegolf vanuit een rijdende trein. De sterkste mannen uit de Veenkoloniën probeerden een 21 ton locomotief voort te trekken. En natuurlijk weer een prachtige modelspoorbaan.

2017
25 jaar Museumspoorlijn STAR in het jubileumjaar. Normaal vindt Stadskanaal onder Stoom elke twee jaar plaats. In september 2017 zal er een “extra” Stadskanaal onder Stoom plaatsvinden. Dan bestaat de Museumspoorlijn STAR 25 jaar. Extra reden dus voor een groot spoor- en stoomfeest.

Najaar
Het zomerseizoen is voor Museumspoorlijn STAR met Stadskanaal onder Stoom afgesloten. Dat betekent niet dat de treinen stilstaan. Ook dit najaar wordt er nog gereden in de herfstvakantie en een aantal speciale Sinterklaasritten. Het seizoen zal uiteindelijk worden afgesloten met de Winterritten op 18 en 28 december.

De redactie van RTV1 kreeg veel foto’s toegezonden. De leukste zetten we hier op een rijtje:

stadskanaal-onder-stoom-2016sos2016_04img_8809img_8806img_8799img_8785img_8766stadskanaal-onder-stoom-2016-foto-de-heer-meijer

 

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

2 Reacties op “Stadskanaal onder Stoom prachtig spektakel

  1. ook via de digitalesnelweg nog een fijne dag gewenst. van on3jvb

  2. Super mooie initiatief.
    Jammer dat het niet iedere jaar is.
    Volgens mij heb ik niks in de veron zien staan.
    Groetjes pd1hbw vanuit Wageningen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.