Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Eerste herfstweekend warm met zon

zomer-e1410074421138WEERONLINE – Donderdag om 16:21 uur begint de astronomische herfst en meteen krijgen we een serie warme dagen, waarop het 20 graden of meer wordt.

Het is overwegend droog en de zon schijnt geregeld. Dit weekend wordt het op veel plaatsen maar liefst 23 graden. Daarmee is het vijf graden warmer dan normaal. Mogelijk bereikt deze septembermaand een recordaantal van 27 officiële warme dagen.

Met onvervalst herfstweer hoeven we de eerste dagen van de herfst geen rekening te houden. Donderdag begint de dag in het oosten vrij zonnig, maar trekken vanuit het westen wolkenvelden over het land. In de middag is de bewolking tijdelijk wat dikker, tegen de avond breekt langs de kust de zon weer flink door. Het wordt een warme dag met maxima rond een graad of 21.

Van donderdagavond tot en met vrijdagochtend kan uit de wolkenvelden vooral in de kustprovincies een beetje regen vallen. In de middag komt de zon steeds vaker tevoorschijn en kan in het (noord)oosten een lokale lichte bui voorkomen. De temperatuur loopt op naar 20 graden.

Warm herfstweekend
In het weekend zijn er wolkenvelden en zonnige perioden. Vooral zaterdag is er veel ruimte voor de zon. Het blijft droog en het wordt aangenaam nazomerweer met maxima van 20 graden in het noorden en ruim 23 in het zuiden.

Zondag voert een vrij stevige zuidelijke wind nog steeds warme lucht aan. De maxima komen uit rond 21 graden in het westen en 23 in het oosten. Er is zelfs een kleine kans dat het zomers warm wordt met 25 graden. Er zijn zonnige perioden, maar in de loop van de dag neemt vanuit het westen de bewolking toe en stijgt de kans op enkele buien.

Na het weekend wordt de weersverwachting onzeker. Er is zowel kans op het aanhouden van het fraaie najaarsweer als op een omslag naar herfstachtig weer.

September grossiert in warme dagen
Tot dusver verliepen 19 van de 20 dagen warm met maxima van 20 graden of meer. Met nog een hele serie warme dagen op komst stijgt dit aantal verder naar 24-27. Het record van 26 warme septemberdagen uit 2006 wordt mogelijk gebroken. Op de tweede plaats staat 1999 met 24 warme dagen en op de derde plaats 1949 met 22 dagen. September 2016 lijkt dus sowieso in de top-3 te komen van septembermaanden met het grootste aantal warme dagen.

De maandgemiddelde temperatuur komt naar verwachting uit rond 16,9 graden tegen 14,5 normaal. Daarmee is deze september de op twee na warmste sinds 1901. Het record blijft in handen van 2006 met 17,9 graden. 1999 staat op plaats twee met 17,4 graden. De eerste helft van de huidige septembermaand was nog recordwarm met een bijzonder hoog aantal van 7 officiële zomerse dagen, waarvan er twee zelfs tropisch waren. In 2006 en 1999 was de hitte minder extreem, maar hield ze langer aan.

Geplaatst door

Redactie/verslaggeving streekomroep RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.