Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Veenkoloniaal Museumprijs tijdens WPdag

Zelflosinstallatie

Zelflosinstallatie

VEENDAM – Tijdens de jaarlijkse Winkler Prinsdag wordt het ene jaar de Veenkoloniaal Museumprijs uitgereikt, het andere jaar de Keuningprijs. In 2016 is de Veenkoloniaal Museumprijs aan de beurt. Naast de prijsuitreiking is er dit jaar eveneens de Winkler Prinslezing. Thema is het honderdjarig bestaan van de zelflos-installatie. Ko Blok van de Museumwerf Vreeswijk gaat dieper in op deze, ook voor Veenkoloniale binnenschippers, ooit zo belangrijke uitvinding.

In 1916 werd de zelflos-installatie met losbak en pal uitgevonden door IJsselschipper Arie Kreuk. Honderden schepen hebben sindsdien gevaren met een zelflos-installatie, waardoor op iedere willekeurige plek zand en grind konden worden gelost. Ko Blok, voorzitter van Museumwerf Vreeswijk: “Zelflossers hebben een grote rol gespeeld bij de aanvoer van materiaal voor de bouw en wegenbouw en daarmee een belangrijke bijdrage geleverd aan de economische ontwikkeling van Nederland.”

Zondag 13 november 2016 – 14.00 uur.  [ Meer info op Veenkoloniaalmuseum ]

 

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.