Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Supermaan in zuidoosten mogelijk zichtbaar

Full moon riseWEERONLINE – Vandaag hebben we aan het eind van de middag de grootste supermaan sinds 1948. Helaas is het in grote delen van het land bewolkt en regenachtig. Alleen in het (uiterste) zuidoosten regent het aan het eind van de middag nog niet. In Limburg kan met een beetje geluk tegen de avond de opkomende extra grote maan te zien zijn. Daarna zal de maan achter de bewolking verdwijnen en gaat het regenen. Vanavond is de kans om de extra heldere maan te zien groter, maar de maan is dan nog niet vol. Op zichzelf is de maan niet groter dan anders, maar hij staat dichter bij de aarde dan normaal. De maan is voor ons oog 14% groter en 30% helderder.

Kijken tijdens maansopkomst naar het oostnoordoosten

Om de supermaan te bewonderen is het verstandig om direct rond de maansopkomst om 17:21 uur te kijken. De maan komt op aan de oostnoordoostelijke hemel.  Dat de maan juist bij de opkomst extra groot lijkt, komt door een optische illusie. Als de maan laag aan de horizon staat vergelijkt ons oog de grootte ervan met gebouwen, bomen en andere voorwerpen aan de horizon. De maan staat verder weg dan deze dingen en daardoor maken ons hersenen de maan in ons hoofd extra groot. Zodra de maan boven deze voorwerpen uitstijgt verdwijnt dit effect. Daardoor lijkt de maan hoog aan de hemel kleiner dan wanneer hij laag aan de horizon staat.

Maan weerkaatst veel licht boven Stadskanaal (F: RTV1)

Maan weerkaatst veel licht boven Stadskanaal (F: RTV1)

50.000 km dichterbij

Vandaag om 12:21 uur staan de aarde en de maan het dichtst bij elkaar. De afstand is dan ‘slechts’ 356.509 km. Pas in 2034 staat de maan weer zo dicht bij de aarde. De grootst mogelijk afstand tot de aarde is 406.700 km. De variatie wordt veroorzaakt doordat de baan van de maan om de aarde elliptisch is. Wanneer de maan in Nederland om 17:20 uur opkomt is de afstand tot de aarde slechts met een paar kilometer toegenomen ten opzichte van 12:21 uur. Dat effect zal dus niet merkbaar zijn.

[ Weeronline ]

Geplaatst door

Programmamaker/hoofdredacteur. Maakt deel uit van het managementteam (MT) streekomroep RTV1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.