Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Verdere daling WW in Groningen

Alle gemeenten anno 2015

Prov. Groningen anno 2015/16

GRONINGEN – In oktober nam de WW in Groningen af tot 15.200 uitkeringen. De WW daalt hiermee nu acht maanden op rij. In de afgelopen maanden ontstonden vooral minder nieuwe WW-uitkeringen in zorg & welzijn, bouw en uitzendbedrijven. Door de groeiende werkgelegenheid nemen de kansen om vanuit de WW weer aan de slag te komen toe.

Daling WW in Groningen

Eind oktober 2016 telde Groningen 15.170 WW-uitkeringen. Dat is 5,0% van de beroepsbevolking. Het aantal WW-uitkeringen in Groningen nam in oktober af met 190 uitkeringen (-1,2%). Ten opzichte van een jaar geleden verstrekte UWV in Groningen 3,6% (523) meer WW-uitkeringen. In de bijlage de WW-cijfers uitgeplitst per gemeente en per sector.
Achtste maand op rij

De daling van de WW in oktober is de achtste maand op rij waarin het aantal WW-uitkeringen in Groningen daalt. Het aantal nieuwe WW-uitkeringen nam in de afgelopen maanden af in de meeste sectoren van de Groningse economie. In de uitzendsector kregen vooral minder mensen met bouwgerelateerde beroepen een WW-uitkering. In zorg & welzijn en handel vielen vooral begin dit jaar veel ontslagen door faillissementen in het grootwinkelbedrijf en de thuiszorg. Daarna nam het beroep op nieuwe WW-uitkeringen in deze sectoren af. In de horeca en bij banken en verzekeringsmaatschappijen ontstonden de afgelopen maanden meer nieuwe WW-uitkeringen.

Meer kans op werk

Door de groeiende werkgelegenheid nemen de kansen om vanuit de WW weer aan de slag te komen toe. Twee-derde van de werklozen in de WW verruilt binnen een jaar de uitkering voor een baan. De verschillen per sector zijn echter groot. Werklozen uit de bouw, landbouw en uitzendkrachten komen het vaakst aan het werk, terwijl werklozen uit de financiële sector en het openbaar bestuur moeilijker werk vinden. Dit staat in het rapport Kansrijk uit de WW van UWV.

Sneller naar een kansrijk beroep

Om in te spelen op de groeiende vraag naar personeel in technische beroepen is een nieuwe website www.kansrijkberoep.nl gelanceerd. Wie zich hiertoe wil laten om- of bijscholen weet niet altijd hoe dit te doen. De nieuwe website versnelt het vinden van betaald werk en is er speciaal voor werkzoekenden uit de provincie Groningen en Noord-Drenthe.

Vrijwel overal in Nederland daling WW

In Nederland kwam het aantal WW-uitkeringen eind oktober uit op 419.600. Dat is 4,7% van de beroepsbevolking. Vorige maand waren dat er 424.257. In de afgelopen maand daalde het aantal WW-uitkeringen landelijk met 1,1% (-4.657). Bijna alle provincies lieten een daling van de WW zien. Een jaar eerder telde Nederland 420.969 WW-uitkeringen. Daarmee daalde het aantal WW-uitkeringen in Nederland op jaarbasis met 0,3% (1.369). Alleen in de drie noordelijke provincies en in Noord-Holland was het aantal WW-uitkeringen in oktober groter dan een jaar eerder.

Regionale verschillen

In alle drie de noordelijke provincies daalde de WW in oktober. De daling in Groningen en Drenthe was echter groter dan die in Friesland. Daar bleef het aantal WW-uitkeringen vrijwel gelijk. Ten opzichte van een jaar eerder steeg het aantal WW-uitkeringen in de drie noordelijke provincies.

UWV verstrekte eind oktober in de provincie Friesland 17.832 WW-uitkeringen; 0,1% minder dan vorige maand. In Friesland was het aantal WW-uitkeringen eind oktober 2,8% hoger dan vorig jaar.
Het aantal WW-uitkeringen in Drenthe is in oktober met 0,9% gedaald naar 14.131. Ten opzichte van vorig jaar is er in de provincie Drenthe sprake van een stijging van 5,1%.

Bijlage onderzoek

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.