Direct naar de inhoud.

Regionale omroepen krijgen 17 miljoen euro extra

  • door:
  • op:
Publieke Regionale Omroep
Publieke Regionale Omroep

DEN HAAG – De PvdA en VVD willen een fonds van 17 miljoen euro, waardoor de regionale omroepen in staat worden gesteld de eerder opgelegde rijksbezuinigingen beter op te vangen. De regionale omroepen die daar aanspraak op willen maken, moeten wél extra samenwerken, bijvoorbeeld met andere regionale omroepen, de NOS of met de regionale kranten.

“Dat is mooi nieuws en een mooi gebaar”, zegt RTV Noord directeur Gijs Lensink over de 17 miljoen extra ‘Haagse euro’s’ die de regionale omroepen komend jaar krijgen. Volgens Lensink voldoet RTV Noord ook aan die voorwaarde: “Deze week hebben wij juist de samenwerking met RTV Drenthe, Omrop Fryslan en RTV Oost en Omroep Gelderland bekendgemaakt. Zowel op redactioneel als niet-redactioneel gebied. Dat is natuurlijk in Den Haag ook opgevallen”, aldus Lensink op zijn RTV Noord website.

RegionalenEerder moesten de regionale omroepen, ook wel de 2e publieke laag genoemd, 17 miljoen euro bezuinigen maar nu komt het geld dan toch weer terug via een omweg. De bezuinigingen bij de regionalen zijn echter niet van de baan omdat het slechts een eenmalige bijdrage betreft, zegt een woordvoerder bij belangenorganisatie ROOS.

Lokale omroep

Lokale omroepen krijgen er niets extra bij. Wel wordt van de lokale omroepen (meestal vrijwilligers) steeds meer verwacht. Bovendien blijkt dat steeds meer mensen juist afstemmen op lokale zenders, lokale websites lezen en de lokale journalistiek erg waarderen. Belangenorganisatie OLON/NLPO pleit dan ook voor een betere financiering voor de 3e laag binnen het publieke bestel.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal