Direct naar de inhoud.

Stichting herdenkingsstenen werkt aan archief Joodse slachtoffers

Stolpersteine aanbrengen in Stadskanaal (F-archief RTV1)

VEENDAM – Twee jaar geleden werd de stichting “Herdenkingsstenen Veendam-Wildervank” opgericht om de Joodse slachtoffers van de naziterreur te gedenken. Bij woningen waar ooit Joodse families woonden zijn kleine gedenkstenen geplaatst. “Door met de stenen aan te geven waar onze omgekomen plaatsgenoten hebben gewoond en hun namen in de openbaarheid te brengen, hopen we dat ze niet vergeten worden”, zegt bestuurslid Arie Broekema vandaag in het DvhN. In de gemeente Stadskanaal zijn ook eerder dergelijke gedenkstenen (stolpersteine) geplaatst.

Scholen

De stenen zijn nu ook gelegd in Veendam maar het werk van de stichting Herdenkingsstenen Veendam-Wildervank is nog niet over. De stichting zoekt komend jaar meer samenwerking met de scholen. Basisscholen hebben inmiddels een eigen gedenksteen geadopteerd. Ook met het voortgezet onderwijs zijn gesprekken. “Onlangs hadden we overleg met het Ubbo Emmius en binnenkort gaan we weer langs bij de Winkler Prins. Waar dat kan willen we die vermoorde Veendammers een gezicht geven, letterlijk door te kijken of we aan oude foto’s kunnen komen. Zo willen we de slachtoffers van toen meer uit de anonimiteit halen’’, zegt Broekema. “De meeste gedenkstenen mogen dan zijn gelegd, het werk van onze stichting is nog niet over”.

De stichting stak veel tijd en energie in het achterhalen van de geschiedenis van Joods Veendam en omstreken. Archieven werden doorzocht, internet werd afgestruind, er werden gesprekken gevoerd met (nazaten van) overlevenden en generatiegenoten die weten van de vooroorlogse tijd. Dat resulteerde in een behoorlijk archief dat binnenkort wordt overhandigd aan de gemeente Veendam.

Bron: DvhN

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-