Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Iedereen moet betalen voor thuishulp

STADSKANAAL – Alle hulpbehoevende inwoners van Stadskanaal betalen vanaf volgend jaar een eigen bijdrage voor huishoudelijke hulp. Althans als het aan burgemeester en wethouders van de gemeente Stadskanaal ligt.

“De eigen bijdragen blijven dit jaar nog wel gelden”, zegt wethouder Francis Boen (PvdA) vandaag in het DvhN. “Maar met ingang van 2018 willen we de eigen bijdrage gaan veranderen.Vanaf dan stijgt het tarief voor mensen die ruim boven het minimuminkomen zitten. Zij moeten dan 7,50 euro per uur betalen. Voor huishoudens die iets minder inkomen hebben, blijft het tarief van 5 euro gelden.”

Maatwerkvoorziening

“Van mensen die een minimuminkomen of iets meer hebben, vragen we in principe ook een eigen bijdrage van 1,50 euro per uur’’, zegt Boen. ,,We gaan bij al die tarieven uit van 105 uur hulp per jaar. Maar stel dat iemand door die eigen bijdragen in de problemen komt en ze nauwelijks op kan brengen, dan wordt voor die persoon een zogenoemde maatwerkvoorziening getroffen. Dan bepaalt het Centraal Administratie Kantoor welke bijdrage gaat gelden.’’

B en W vragen de hogere bijdrage volgens Boen omdat ze de betrokken burgers zo willen wijzen op het belang van zelfredzaamheid. ,,Het uitgangspunt is dat de mensen zich zoveel mogelijk zelf redden, of met behulp van hun sociaal netwerk. Als dat niet lukt, is er de huishoudelijke hulp. Maar we vinden dat we daar dan wel de bijdrage voor mogen vragen.”

Gemeenteraad beslist

De gemeenteraad krijgt de voornemens van B en W volgende week onder ogen en kan zich er dan over uitlaten. “Vervolgens gaan we alle betrokken inwoners informeren en ook de zorgaanbieders”, aldus Boen. De huishoudelijke hulp is al geruime tijd een punt van discussie in Stadskanaal. B en W wilden die hulp aanvankelijk onder de paraplu van de Wmo weghalen en aan marktpartijen overlaten. Gemeenten elders in het land hadden dat voornemen ook. Verschillende instanties protesteerden en stapten naar de rechter. Op basis van rechterlijke uitspraken besloot Stadskanaal de huishoudelijke hulp weer bij de WMO te trekken.

[DvhN]

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

1 Reactie op “Iedereen moet betalen voor thuishulp

  1. Tmoorlaghorlings@gmail.com

    Gemeente Stadskanaal ik mocht niet langer bij mijn moeder werken met een pgb nu ben ik een artikel tegen gekomen dat het wel mag Hoe zit dat dan?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.