Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Kleine partijen maken vanavond het verschil bij herindeling

HERINDELING  – Vanavond nemen de gemeenteraden van drie Veenkoloniale gemeenten een besluit om al dan niet samen verder te gaan als één toekomstbestendige gemeente in Zuidoost Groningen. Er is jaren over gesteggeld en bij veel discussies bleek iedere keer weer dat de partijen SP, VUK en Gemeentebelangen in Veendam een fusie niet zien zitten met Pekela en Stadskanaal. Omdat de partijen SP en GB de meeste zetels hebben kunnen de overige partijen roepen wat ze willen maar hebben altijd de minderheid. VUK kan dus het verschil gaan maken en geschiedenis op zijn naam schrijven.

Pekela

Ook de SP in Pekela (Pim Siegers) zet zijn hakken in het zand en veel zal dus gaan afhangen van het standpunt van de lokale partij SVP in Pekela. Maar spannend is het wel, zegt fractievoorzitter Lex Kupers van de SVP bij RTV Noord. ‘Want dit is het grootste besluit dat wij als plaatselijke partij ooit gaan nemen.’ In Pekela kan zich nog het opmerkelijke feit voordoen dat er een gelijk aantal stemmen voor en tegen de herindeling is, omdat er veertien raadsleden zijn. Als dat het geval is, dan wordt het voorstel op 7 maart opnieuw op de agenda gezet. Is het dan weer 7-7, dan wordt het besluit beschouwd als ‘niet genomen’.

Stadskanaal

De grootste eensgezindheid is er in Stadskanaal, waar de voltallige gemeenteraad vooral voordelen ziet van een herindeling met de twee andere gemeenten. Maar de raadsleden hebben hier de toekomst die ze voor een toekomstige Veenkoloniale gemeente willen niet in eigen hand. Ook B en W van Stadskanaal willen graag een fusie met Veendam en Pekela. Dat zal blijken uit het voorstel dat zij vanavond bij de raadsleden op tafel leggen. Ze vragen daarin akkoord te gaan met de fusie en ook geld opzij te leggen voor het maken van een herindelingsontwerp.

B en W

Hoe anders klinkt het bij wethouder Henk-Jan Schmaal van Gemeentebelangen Veendam. Hij is tegen de fusie. Toch is er verdeeldheid bij B en W in Veendam want Schmaal zijn collega bestuurders zijn wel voor. Geen eensgezindheid dus. Daarom vragen B en W van Veendam (in tegenstelling met Stadskanaal) vanavond aan de raad ‘ een standpunt’ over een fusie in te nemen.

Volg hier onze livestreams of luister mee via de ether..

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.