Direct naar de inhoud.

Hospice Z-O Groningen en Oost Drenthe van start

  • door:
  • op:

Hospice Veen en Wolden
STADSKANAAL – Sinds 2012 is het bestuur van de stichting Hospice Stadskanaal en Omstreken bezig om een geschikte locatie te vinden voor de vestiging van het hospice Veen en Wolden. Dit bijna-thuis-huis is bedoeld voor mensen die de laatste fase van hun leven niet kunnen of willen doorbrengen in de eigen thuissituatie. Er zijn inmiddels grote vorderingen gemaakt.

Gezien de toenemende vergrijzing en uit onderzoek blijkt er behoefte aan een instelling waar mensen in alle rust, met een goede verzorging en een passende omgeving, bij gebrek aan een adequate thuissituatie door mantelzorg van familieleden of vrijwilligers, de laatste periode van hun leven kunnen doorbrengen.

“We realiseren ons dat niet altijd, maar niet iedereen overlijdt in een ziekenhuis of verzorgingstehuis. De meeste mensen hebben gelukkig de mogelijkheid om in een passende thuissituatie, in de vertrouwde omgeving en met uitstekende thuiszorg, hun laatste periode door te brengen. Er doen zich echter situaties voor waarin dat echt onmogelijk blijkt en daarin gaat het hospice Veen en Wolden voorzien”, aldus vicevoorzitter Henk Muilerman.

Locatie
Muilerman was tot voor kort huisarts in Stadskanaal en legt de noodzaak voor een dergelijke voorziening uit voor de gemeenten Westerwolde i.o., Stadskanaal, Pekela, Aa en Hunze en Borger-Odoorn. “Er was en is meer dan voldoende maatschappelijke steun, ook van de gemeentebesturen en niet te vergeten sponsoren. Een hospice vraagt om goede bereikbaarheid, privacy voor de cliënten, enige rust in de omgeving én een passend en óók efficiënt gebouw. Onze stichting draait met steun van sponsoren en met steun van vele vrijwilligers verder op eigen kracht en moest daarom in alle zorgvuldigheid een goede locatie voor een dergelijke voorziening kiezen. We zijn van oordeel nu een goede locatie te hebben gevonden. We gaan dus van start en die voorziening komt er!”.

Ondanks aandringen, wil Muilerman de locatie nog niet prijsgeven. “Er zijn nog wat formele procedures die we moeten doorlopen en dat vraagt nog wat tijd. Ik verwacht echter binnen een week of vijf dat we daarmee naar buiten komen, eindelijk!”.

Start oktober 2017
Het bestuur van de stichting heeft de locatie al gecheckt en een verbouwplan is inmiddels gereed. Op 6 april 2017 is het belangrijkste besluit genomen en vanaf nu moeten er vele zaken worden geregeld. De stichting kent verschillende werkgroepen waaronder Bouwtechniek, Zorg en Vrijwilligers. Daar moeten nu grote stappen worden gezet. De streefdatum voor de opening is begin oktober 2017.-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal